Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ακμή

acne-634x410.jpg

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο την εμφάνιση ρυτίδων, αλλά μπορεί να επιδεινώσει και τα σημάδια της ακμής, αναφέρουν οι ειδικοί. Οι ουλές στο δέρμα που συνδέονται με την ακμή είναι πιο σοβαρές στους καπνιστές, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

Τα ευρήματα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ακμή και ειδικότερα τους εφήβους να μένουν μακριά από το τσιγάρο.

Η ακμή προκαλεί την εμφάνιση αντιαισθητικών σπυρακιών, τα οποία μπορούν να σκάσουν και να βλάψουν το δέρμα, αφήνοντας σημάδια με τη μορφή ουλών και αλλάζοντας την ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας. Οι ουλές εμφανίζονται επίσης, όταν οι άνθρωποι σπάνε τα σπυράκια στο δέρμα τους, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Η νέα έρευνα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα μελέτησε 992 άτομα που υποφέρουν από βαριά ακμή και τα οποία είχαν απευθυνθεί σε δερματολόγους σε νοσοκομεία για την κατάστασή τους μέσα σε ένα διάστημα οκτώ ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 91% των ασθενών είχαν σημάδια από ουλές στο δέρμα του και παρότι οι καπνιστές δεν είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σημάδια από την ακμή, η κατάσταση της επιδερμίδας τους ήταν σημαντικά πιο κακή.

Πάνω από τους μισούς (53,7%) καπνιστές έπασχαν από μέτριες έως σοβαρές ουλές σε σχέση με μόλις πάνω από το ένα τρίτο (35%) των μη-καπνιστών.

Ο Dr Raman Bhutani δήλωσε σχετικά: «Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τη σοβαρότητα των ουλών στο δέρμα θα μπορούσε να υπονοεί ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα των ουλών στα άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα και τάση προς ακμή. Απαιτείται όμως να γίνουν περαιτέρω έρευνες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί που μπορεί να το προκαλούν αυτό».

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής ένωσης δερματολόγων, που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *