Το κάπνισμα αφαιρεί χρόνια από τη ζωή ασθενών με HIV

 
Οι αγωγές για τον HIV είναι τόσο αποτελεσματικές που άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορούν να περιμένουν ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης.


Νέα έρευνα ωστόσο, ανακάλυψε ότι αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», υποδεικνύει ότι προγράμματα για την ενθάρρυνση διακοπής του καπνίσματος στους ασθενείς θα πρέπει να ενσωματωθούν στη φροντίδα του HIV, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Dr. Marie Helleberg, του Copenhagen University Hospital, στη Δανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της συμβουλευτικής σε ασθενείς με HIV για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο επιβίωσης σημαντικά περισσότερο από τη λοίμωξη με τον ιό μόνη. Η Helleberg παρακολούθησε σχεδόν 3.000 ανθρώπους με HIV που έλαβαν αγωγή στη Δανία μεταξύ 1995 και 2010.

Στη Δανία η φροντίδα για τον HIV καλύπτεται από το δημόσιο και η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι δωρεάν, επομένως οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ του πληθυσμού με HIV για να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες κινδύνου συνέβαλαν. Ανακάλυψε ότι περισσότεροι από το 60% των θανάτων από HIV σχετίζονταν με το κάπνισμα παρά με τον ιό HIV.

Για παράδειγμα, η έρευνα ανακάλυψε ότι ένας 35χρονος με HIV που καπνίζει έχει προσδόκιμο επιβίωσης 62,6 χρόνια σε σύγκριση με 78,4 για μη καπνιστή που προσβλήθηκε από τον ιό. Γενικά ανακάλυψαν ότι η θνησιμότητα σε ασθενείς με HIV ήταν 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με πληθυσμό που δεν έχει υποστεί λοίμωξη από τον HIV.

Η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος ήταν δυνητικές αιτίες θανάτου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της προτεραιότητας των παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος στη φροντίδα ασθενών με HIV και στο γενικό πληθυσμό.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *