Το καλοκαιρινό τραπέζι έχει χρώμα και… γεύσεις

Εναν διατροφικό παράδεισο διαμορφώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού. Η γευστική απόλαυση που παρέχουν συνοδεύεται από ένα πλήθος ωφέλιμων για την υγεία δράσεων.


Εναν διατροφικό παράδεισο διαμορφώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού. Η γευστική απόλαυση που παρέχουν συνοδεύεται από ένα πλήθος ωφέλιμων για την υγεία δράσεων. Τα 24 φρούτα και λαχανικά που παρουσιάζουμε σήμερα συνδέονται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών, μορφών καρκίνου και προβλημάτων του πεπτικού, χαρίζοντας παράλληλα ομορφιά και ευεξία.

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, είναι το αβοκάντο. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Δημοφιλές φρούτο είναι ο ανανάς, καθώς η γλυκιά και όξινη γεύση του προσθέτει κάτι ιδιαίτερο τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και έχει περίπου 46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει το ένζυμο ?bromelain?, το οποίο βοηθάει την πέψη και διαλύει τις πρωτεΐνες.

Ευχαρίστηση και προστασία της υγείας προσφέρει το αχλάδι. Στη χώρα μας, οι κυριότερες ποικιλίες είναι τα κρυστάλλια, οι κοντούλες και τα βουτυράτα. Τρώγεται νωπό, γίνεται κομπόστα ή μαρμελάδα και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_111.jpeg

Πηγή πολύτιμων βιταμινών και στοιχείων αποτελούν τα βατόμουρα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το καρδιαγγειακό. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες που διευκολύνουν την υγεία του εντέρου, τανίνες που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, λουτεΐνη που προστατεύει τα μάτια, μαγγάνιο για τα οστά και φυλλικό οξύ για την υγεία των κυττάρων.

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά, ασβέστιο που συμβάλλει στην υγεία των οστών, και βιταμίνη Α που συνδέεται με την υγεία των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων. Το δροσερό αυτό φρούτο βοηθάει όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_23.jpeg

Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C είναι το γκρέιπφρουτ. Τονώνει το ανοσοποιητικό και εξουδετε­ρώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν τις φλεγμονές.

Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C είναι το γκρέιπφρουτ. Τονώνει το ανοσοποιητικό και εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν τις φλεγμονές. Η όξινη δράση του είναι λιποδιαλυτική και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Δυσανάλογα με το μέγεθός του είναι τα οφέλη που έχει το κεράσι στην υγεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Οι ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης, αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και δρουν κατά της τερηδόνας. Τα κεράσια μειώνουν την πνευματική κόπωση και είναι χρήσιμα σε περιόδους εξετάσεων.

Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μούσμουλα, βοηθώντας άτομα με δυσκοιλιότητα. Περιέχουν, επίσης, ασβέστιο, συμβάλλοντας στην προστασία των οστών.

Πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι και τα νεκταρίνια, τα οποία περιέχουν κάλιο, που βοηθά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, και βιταμίνη Ε, που προστατεύει το καρδιαγγειακό και τους πνεύμονες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το πεπόνι ως μια «χρυσή απόλαυση». Είναι εύγευστο και δροσερό, ενώ περιέχει μια σειρά από συστατικά, τα οποία προστατεύουν την υγεία, μειώνοντας τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρκίνου. Το πεπόνι φέρεται να περιέχει έναν παράγοντα, ο οποίος αποτρέπει τις θρομβώσεις και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, β-καροτίνη), συμβάλλοντας στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά.

Προστασία από μια σειρά προβλημάτων υγείας παρέχει το ροδάκινο, χάρη στις βιταμίνες C και Ε που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά, τις φυτικές ίνες, τον φώσφορο, τη βιοτίνη, τον σίδηρο και το ασβέστιο. Συμβάλλει στην πρόληψη διαταραχών του πεπτικού και διαφόρων μορφών καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ είναι διουρητικό και υπακτικό. Ενυδατώνει την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και δρα ως αγχολυτικό.

Πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία έχει το σταφύλι. Αντιμετωπίζει τα μικρόβια, συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, βελτιώνει την πέψη και τη σεξουαλική ικανότητα, ενώ προλαμβάνει την αρτηριακή υπέρταση και την υπερτροφία του προστάτη. Εχει, επίσης, αντιφλεγμονώδη δράση και παρέχει πνευματική διαύγεια.

Το καρπούζι

Δροσιστικό και πολύτιμο για την υγεία είναι το καρπούζι.

Περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτίνη, ο οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών και την αντιμετώπιση των μολύνσεων, και σε βιταμίνη Β6, που βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και συμβάλλει στην ευεξία. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης C, η οποία συνδέεται με την άμυνα του οργανισμού, ενώ παρέχει προστασία και στο καρδιαγγειακό.

Λαχανικά
Πλούσια σε βιταμίνες, προστατεύουν την υγεία

Μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι ο αρακάς. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τους θρόμβους και αντιμετωπίζουν ιούς και καρκινογόνες ουσίες. Περιέχει, επίσης, κάλιο και φώσφορο, ο οποίος συμβάλλει στην προστασία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, καροτίνη που δρα κατά των ελεύθερων ριζών και φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχουν τα βλίτα, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε και C και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Προστασία στα κύτταρα παρέχουν τα κρεμμύδια, χάρη στις μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχουν. Συμβάλλουν, επίσης, στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης έλκους του στομάχου.

Εξαιρετικό μυρωδικό με πλούσια θρεπτική αξία είναι ο μαϊντανός. Περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες C και Β. Πειράματα έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση πάνω από 40%. Ευνοεί την πέψη των τροφών και αυξάνει τη διούρηση. Απαιτείται προσοχή κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Εντονη αντιοξειδωτική δράση έχει η μελιτζάνα. Πειράματα έχουν δείξει ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και βιταμινών συμπλέγματος Β, η έλλειψη των οποίων συνδέεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Από τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος προστατεύει η ντομάτα. Στα οφέλη της περιλαμβάνεται η δράση κατά της αθηροσκλήρωσης, η οποία αποδίδεται στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει. Η νιασίνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Περιέχει, επίσης, λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, προστατεύοντας από μια σειρά μορφών καρκίνου (προστάτη, πρωκτού, μαστού, ενδομητρίου, πνευμόνων και παγκρέατος).

Ωφέλιμη τροφή είναι η πατάτα, εάν καταναλώνεται σωστά και στις κατάλληλες ποσότητες. Είναι πλούσια σε αμυλώδεις υδατάνθρακες και γι’ αυτό έχει πολλές θερμίδες. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C και φολικού οξέος, ενώ στη φλούδα της περιέχονται ανόργανα στοιχεία. Είναι πλούσια και σε κάλιο, το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο στον οργανισμό.

Πηγή βιταμινών είναι τα ραπανάκια. Η βιταμίνη Α που περιέχουν συμβάλλει στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού και των αρθρώσεων. Οι βιταμίνες C και Ε αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης και όγκων στο πεπτικό. Το ασβέστιο συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Γνωστό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι το σκόρδο. Η χαρακτηριστική του οσμή προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις που περιέχει, οι οποίες έχουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία. Η αλισίνη που περιέχει, εξουδετερώνει τα επικίνδυνα βακτηρίδια στο στομάχι, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και έχει αντιπηκτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο έχει ρόλο και στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Απαιτείται, όμως, λελογισμένη χρήση του, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε ορισμένα άτομα ή να αλληλεπιδράσει με φαρμακευτική αγωγή.

Τα φασολάκια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς μία μόνο μερίδα μάς παρέχει το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών μας. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη C.

Διατροφικό «εργαλείο» πρόληψης είναι η πιπεριά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, οι οποίες προστατεύουν την υγεία των κυττάρων, ενώ έχει προστατευτικό ρόλο και στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στη βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ. Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_33.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_43.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_53.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *