Το καλοκαίρι η εισαγωγή του ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές

F4D36E2F9724BF9C1A781EFCF5666B43.jpg

  Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του εργαλείου του «κλινικού ελέγχου», που έχει στόχο να περιορίσει αδικαιολόγητες χρεώσεις στον χώρο της υγείας.

Πρόκειται για τον γιατρό που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και που θα έχει ευθύνη να ελέγχει αν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις είναι δικαιολογημένες.

Το εργαλείο του κλινικού ελέγχου λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με σημαντικά αποτελέσματα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να καθιερωθεί ο κλινικός έλεγχος, μέσα στο καλοκαίρι, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και, στη συνέχεια, να επεκταθεί και σε όλα δημόσια νοσοκομεία.

Ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που εισήγαγε ως σήμερα τον κλινικό έλεγχο είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο της Εθνικής Τραπέζης) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πέτυχε μείωση δαπάνης 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αν μπορεί να το κάνει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξοικονομεί χρήματα των μετόχων της, τότε δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην το κάνουμε και εμείς για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Επισήμανε, ωστόσο, πως το μέτρο του κλινικού ελέγχου από το ΤΥΠΕΤ προσέκρουσε αρχικά στις αντιρρήσεις της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί) αλλά, τελικά, εφαρμόστηκε. Ο θεσμός του κλινικού ελέγχου θα προβλέπει και την παρεμβολή διαιτησίας, αν υπάρχει διαφωνία κατά την εκκαθάριση των σχέσεων μεταξύ αυτού που χρεώνει και αυτού που πληρώνει.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα της ευθύνης του και παρουσίασε την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, «τα οικονομικά του οποίου εξελίσσονται με εξαιρετικά αρνητικό ρυθμό». Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία, διαπιστώνοντας την υπέρβαση δαπανών του ΕΟΠΥΥ στους κωδικούς που αναφέρονταν στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, απαίτησε να έχει πλήρη γνώση πως αυτή θα καλυφθεί.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύο εργαλεία πριν την εφαρμογή του «claw back», το οποίο είναι ένα οριζόντιο μέτρο και θα δημιουργούσε μια σειρά αδικιών. Το πρώτο βήμα είναι η ανάθεση σε ιδιώτες (σ.σ. με χρέωση των παρόχων) αναδρομικού ελέγχου από 1ης Ιανουαρίου του 2013 όλων των δαπανών που χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. «Το μέτρο αυτό στόχο έχει να ξεχωρίσει εκείνους που κάνανε διπλές χρεώσεις, παρατεταμένες νοσηλείες, προκλητή ζήτηση εξετάσεων κλπ. Αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος της υπέρβασης των δαπανών και εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση 25% των δαπανών για τους δύο αυτούς τομείς» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το δεύτερο βήμα είναι το αναδρομικό κλιμακούμενο rebate, που το υπουργείο εκτιμά ότι «θα επιφέρει μια σχετική ελάφρυνση αυτών που είναι στο χαμηλό όριο του τζίρου» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και ξεκαθάρισε πως «αν τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοστούν και εξακολουθήσουμε να έχουμε υπέρβαση δαπάνης, τότε για το ποσοστό της υπέρβασης θα υπάρξει οριζόντιο «claw back» το οποίο μετατρέπει σε κλειστούς τους προϋπολογισμούς για τους δύο συγκεκριμένους κωδικούς (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα). Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνεται μηχανισμός ελέγχου της πορείας των δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα, για την οποία θα ενημερώνεται και η Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την «σκληρή» προειδοποίηση διακοπής της σύμβασης για όσους απαντήσουν με επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωσε ότι, στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, «θα φροντίσει να μην μπορεί ο πάροχος να συνάψει σύμβαση για μια δεκαετία».

Η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκε για δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας: μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα παρουσιάσει το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, καθησύχασε όμως ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή αυτού του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της, μέσω της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι, αύριο, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Στεφάνου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας για τα κενά στον τομέα της Υγείας.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της κινητικότητας. Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και αποτυπώνουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Τούτων δοθέντων, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να επαναλάβει ότι «η κινητικότητα είναι δώρο για το υπουργείο Υγείας, διότι θα μπορέσει πάρει προσωπικό», εκτιμώντας μάλιστα ότι και μετά την κινητικότητα τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι χιλιάδες και «συνεπώς, θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και στο αίτημα της τρόικας για την εισαγωγή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

«Είναι δημοφιλές να τα φορτώνουμε όλα στην τρόικα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η τρόικα αλλά ότι δεν έχουμε λεφτά. Όταν τους είπα δεν έχουμε λεφτά, ο κ. Τόμσεν μου απάντησε “έχετε δίκιο γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας, πείτε μας από πού θα τα βρείτε. Πείτε μας τις προτάσεις σας από ποιους κωδικούς θα πρέπει να μετακινηθούν κονδύλια”», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, δεν τα φτιάχνουν οι κ.κ. Τόμσεν και Μορς. Τα φτιάχνουν ιατρικές εταιρείες και ισχύουν σε όλο τον κόσμο, είτε έχουν είτε δεν έχουν τρόικα».

«Είναι ντροπή να πρέπει να έρθει ο κ. Μορς να το ζητήσει. Μιλάμε για όλους όσους γράφανε όλα αυτά τα χρόνια και χρεώνανε ότι γουστάρανε. Εμείς πρέπει να είμαστε σύμμαχοι να μην μπορεί να γράφει ο καθένας ότι γουστάρει» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *