Τα «αποτυπώματα» αυτά πέρα από αναγνωριστικά για κάθε άνθρωπο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα. Ταυτόχρονα, η τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί στον έλεγχο αντι-ντόπινγκ αλλά και στην επιβεβαίωση της χορήγησης σωστής δόσης αναισθητικού σε έναν ασθενή.
Πρόκειται για πτητικούς και ημιπτητικούς μεταβολίτες που μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Παρόλο όμως που κάθε δείγμα εκπνοής του ίδιου προσώπου διαφέρει ελαφρά ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια όμοια και απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», διακριτή για τον καθένα και αρκετή για να τον ταυτοποιήσει. Παράλληλα, κάθε ασθένεια φαίνεται πως έχει τη δική της, διακριτή χημική «υπογραφή».
Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελβετία. Ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Η συσκευή έδειξε ότι μπορεί άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, να δημιουργήσει τη χημική «υπογραφή» της εκπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιες ουσίες περιέχει η αναπνοή», ανέφερε ο καθηγητής οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι, επικεφαλής της έρευνας.
Όμως, όπως είπε, για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της εκπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα σχετικά όργανα μέτρησης.