Το hangover προτιμά τους νέους

197BBF08AFE3ACCAE4F0CF39F813F3F6.jpg

  Λιγότερους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα του hangover έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από το μεθύσι, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 52.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 94 ετών, όσον αφορά το πώς ένιωθαν (πονοκέφαλοι, ζαλάδα, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία κ.α.) μετά την κατανάλωση πάνω από πέντε διαδοχικών αλκοολούχων ποτών.

Η μελέτη έδειξε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι μειώνεται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο λιγότερο άσχημα νιώθει, αφού «τα κοπάνησε» το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, η πιθανότητα να νιώθει hangover ένας άνδρας 18 έως 29 ετών είναι 11 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με κάποιον πάνω από τα 60 του, ενώ για τις γυναίκες η αντίστοιχη πιθανότητα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη.

Επίσης, η γκάμα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αναφέρει λιγότερα συμπτώματα από ό,τι ένας νέος. Περίπου το 10% των ανδρών και το 21% των γυναικών ηλικίας 18 – 29 ετών ανέφεραν ότι ένιωθαν ναυτία μετά την αλκοολική κραιπάλη, έναντι ποσοστού μόλις 1,5% των ανδρών και 3% των γυναικών άνω των 60 ετών.

Πάντως, οι νεότεροι τείνουν να πίνουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους, οπότε αυτό παίζει ρόλο στο να νιώθουν χειρότερα στη συνέχεια. Μια αμερικανική έρευνα βρήκε ότι, σε μια μέρα ή νύχτα μεθυσιού, οι νέοι 18 – 24 ετών πίνουν κατά μέσο όρο εννέα ποτά έναντι έξι των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, οι μεγαλύτεροι είναι συνήθως πιο έμπειροι στο να αποφεύγουν το hangover ή να το μετριάζουν με διάφορα τρικ, όπως να πίνουν νερό μετά το αλκοόλ ή να προτιμούν πιο ελαφρά αλκοολούχα ποτά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.