Το «γονίδιο της βίας»

4DFDED70EDFB6C1D9679058CB66F965F.jpg

  Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα γονίδιο, το οποίο εθίζει τα παιδιά στα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να συνδέεται και με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Οι νέοι που παίζουν πολλές ώρες βιντεοπαιχνίδια και βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα με βίαιο περιεχόμενο, «μοιράζονται» ένα συγκεκριμένο γονίδιο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 γονείς, των οποίων τα παιδιά ήταν ηλικίας από 5 έως 9 ετών.

Οι γονείς κατέγραψαν πόσο πολύ εκτίθεντο τα παιδιά τους σε βίαιο περιεχόμενο μέσω ηλεκτρονικών συσκευών και οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα DNA των παιδιών, που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της γέννας τους.

Βρήκαν ότι τα παιδιά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή του «γονιδίου της βίας», εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν βίαια τηλεοπτικά προγράμματα και να παίζουν παιχνίδια όπως τα Grand Theft Auto και Call of Duty, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά επηρεάζονταν εν μέρει και από το τι έβλεπαν οι γονείς τους.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά την πιθανότητα γενετικής επιρροής σε αυτά που τελικά επιλέγουν να βλέπουν τα παιδιά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια παραλλαγή σε ένα γονίδιο μεταφορέα σεροτονίνης μπορεί να προκαλεί στα παιδιά το αίσθημα της απόλαυσης, όταν παρακολουθούν βίαιο περιεχόμενο.

Τα ίδια παιδιά, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η χρήση που κάνουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά που φέρουν αυτήν την παραλλαγή στο γονίδιο αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ‘τονωτικές’ δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα βίαια τηλεοπτικά προγράμματα και ανάλογου περιεχομένου βιντεοπαιχνίδια» εξήγησε η Dr Sanne Nikkelen από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *