Το φυτικό λίπος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και μη γαλακτοκομικού ζωικού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ η κατανάλωση περισσότερων φυτικών λιπαρών τον μειώνει, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2021.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 27 χρόνια παρακολούθησης από 117.136 συμμετέχοντες στη μελέτη Nurses' Health Study (1984-2016) και στη Health Professionals Follow-up Study (1986-2016), δύο από τις μεγαλύτερες μελέτες για την εξέταση των παραγόντων κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες . Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 50 ετών κατά μέσο όρο, το 63% ήταν γυναίκες, το 97% λευκοί και όλοι ήταν ελεύθεροι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο κατά την εγγραφή τους.

Στην αρχή, και κάθε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κατανάλωσης τροφών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ποσότητας, της πηγής και των τύπων λίπους στη διατροφή τους κατά το προηγούμενο έτος. Οι ερευνητές υπολόγισαν το σωρευτικό μέσο όρο των διατροφικών δεδομένων με την πάροδο του χρόνου για να αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη διατροφική πρόσληψη. Η ποσότητα της πρόσληψης λίπους χωρίστηκε σε 5 ομάδες.

Οι ερευνητές βρήκαν:

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 6.189 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων 2.967 ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (προκαλούνται από θρόμβο ο οποίος διακόπτει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου) και 814 αιμορραγικά εγκεφαλικά (που προκαλούνται από αιμορραγία αγγείων στον εγκέφαλο).

  • Οι συμμετέχοντες στο υψηλότερο πεμπτημόριο πρόσληψης ζωικού λίπους χωρίς γαλακτοκομικά είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό από εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο (το χαμηλότερο πεμπτημόριο).
  • Τα γαλακτοκομικά λιπαρά από προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο, το γάλα, το παγωτό και η κρέμα δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα φυτικά λίπη και τα περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.
  • Όσοι κατανάλωναν μία επιπλέον μερίδα ολόκληρου κόκκινου κρέατος κάθε μέρα είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και όσοι κατανάλωναν μία ακόμη μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαβάστε ακόμη...