Το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυτοκτονιών

Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη λήψη του φολικού οξέος συνδέθηκε με μείωση των απόπειρων αυτοκτονίας. 

«Η σημασία της μελέτης μας είναι ότι έχουμε εντοπίσει ένα φθηνό, ευρέως διαθέσιμο δυνητικό εργαλείο πρόληψης της αυτοκτονίας που έχει ελάχιστες έως και καθόλου παρενέργειες», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Robert Gibbons, Καθηγητής Βιοστατιστικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Το φολικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης Β (βιταμίνη Β9)», δήλωσε η Nicole Roach, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. Πολλά τρόφιμα περιέχουν φολικό οξύ ή είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, τη συνθετική εκδοχή της βιταμίνης. 

Η Roach τόνισε τη σημασία του να φροντίζετε να καταναλώνεις αρκετό φολικό οξύ, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων. Είπε ότι χρειαζόμαστε συνήθως περίπου 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα, οι έγκυες πρέπει να στοχεύουν σε 600 μικρογραμμάρια την ημέρα και όσες θηλάζουν πρέπει σε 500 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Ο Gibbons και η ομάδα συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 870.000 ασθενείς από μια βάση δεδομένων ιατρικών ισχυρισμών των ΗΠΑ για ασθενείς που πλήρωναν μια συνταγή φυλλικού οξέος από το 2012 έως το 2017. Αυτή η διαδικασία στη συνέχεια επαναλήφθηκε με ένα συμπλήρωμα ελέγχου (τη βιταμίνη Β12). Πάνω από το 80% των ασθενών σε αυτή τη μελέτη ήταν γυναίκες και πάνω από το 10% ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που συμπλήρωσε μια συνταγή φολικού οξέος παρουσίασε μείωση 44% στα αυτοκτονικά συμβάντα, τα οποία περιλαμβάνουν απόπειρες αυτοκτονίας και σκόπιμο αυτοτραυματισμό. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι έπαιρναν φολικό οξύ, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος. Κάθε μήνας λήψης φυλλικού οξέος συσχετίστηκε με επιπλέον 5% μείωση του κινδύνου απόπειρας αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 24 μηνών.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φολικού οξέος βρίσκεται ήδη στα σκαριά. «Εάν επιβεβαιωθεί ο ρόλος αυτής της βιταμίνης σε μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, την οποία επιδιώκουμε με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας, θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο Gibbons.

 

Διαβάστε ακόμη...