Το «φαρμακείο» της φύσης

 
Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να ψάξετε για τη θεραπεία. Βρίσκεται στο πιάτο σας, είναι δροσιστική και πλήρως απολαυστική.


Φρούτα

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι τα φρούτα είναι μόνο νόστιμα και δροσιστικά, ήρθε η στιγμή ν’ αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι 5 μερίδες φρούτων την ημέρα δημιουργούν μια φυσική ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε σοβαρές παθήσεις.

Ποιος θα το πίστευε πως τα βερίκοκα, τα κεράσια και το καρπούζι μπορούν να σας προστατέψουν από την εμφάνιση εκφύλισης ωχράς κηλίδας και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Ή ότι τα δαμάσκηνα και οι φράουλες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας προστατεύοντάς σας από ιούς.

Μάθετε, λοιπόν, ποια ελληνικά καλοκαιρινά φρούτα μπορεί να σας προφυλάξουν κι εκμεταλλευθείτε στο έπακρο το «φαρμακείο» της φύσης. Και γιατί όχι; Κάντε τη φρουτοσαλάτα τρόπο ζωής!

Ανανάς

Προφυλάσσει τα οστά. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Σε μία από τις μελέτες της, η δρ. Jeanne Freeland-Graves, καθηγήτρια Διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες έπασχαν από οστεοπόρωση εμφάνιζαν 33% λιγότερο μαγγάνιο στο αίμα τους σε σχέση μ’ εκείνες που ήταν υγιείς.

Το μαγγάνιο του ανανά απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, ιδίως αν περιέχεται σε χυμό. Επιπλέον βοηθά στην πέψη. Περιέχει ένζυμα (π.χ. βρωμελίνη) που λειτουργούν ως χωνευτικά. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει τα μετεγχειρητικά οιδήματα και τις φλεγμονές.

Βερίκοκα

Κάνουν καλό στην όραση. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Α, που λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας τις βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι βλάβες μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Οι δύο αυτές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Το 20% των ασθενών παγκοσμίως που πάσχουν από καταρράκτη έχει χάσει την όρασή του.

Αμερικανικές έρευνες σε 50.000 νοσοκόμες έδειξαν ότι όσες είχαν υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Α στον οργανισμό τους, είχαν 40 % λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη. (Αναφερόμαστε κυρίως σε ποικιλίες με έντονο πορτοκαλί χρώμα και όχι με κίτρινο).

Έχουν όμως κι άλλα οφέλη αφού προστατεύουν την καρδιά. Περιέχουν β-καροτένιο, ουσία που προστατεύει την «καλή» χοληστερόλη από την οξείδωση, δημιουργώντας μια φυσική ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, καθώς και προβλήματα στην πέψη και την εκκολπωματική νόσο. Κι αυτό γιατί είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Δαμάσκηνα

Προφυλάσσουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Archives of Ophthalmology» έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων καθημερινά έχουν 36% μειωμένο κίνδυνο. Επιπλέον, λειτουργούν ως καθαρτικό.

Είναι πολύ καλή πηγή σορβιτόλης. Έρευνες δείχνουν πως ακόμα και μισό ποτήρι με έκχυμα από ξερά δαμάσκηνα μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, χάρη στη σορβιτόλη που έχει έντονη αντιδιαρροϊκή δράση. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να πίνετε το έκχυμα ανά δεύτερη μέρα.

Τέλος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Περιέχουν βιταμίνη C, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Κεράσια

Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Αυτό αποκάλυψαν έρευνες αμερικανών επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Michigan και του Johns Hopkins.

Οι φαινόλες που περιέχουν συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι φυτικές ίνες τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ακόμα διατηρούν τα δόντια υγιή. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο χυμός τους αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό ενάντια στην τερηδόνα. Επιπλέον, ανακουφίζουν από τους ρευματικούς πόνους καθώς και τη νεφρολιθίαση. Αυτό οφείλεται στα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν.

Τέλος, περιορίζουν την αϋπνία. Όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μελατονίνης, μιας φυσικής ορμόνης η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Ένα γραμμάριο κεράσια περιέχει 13,5 mg μελατονίνης.

Καρπούζι

Προλαμβάνει τις φλεγμονές, που με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν άσθμα, αρτηριοσκλήρυνση, διαβήτη και αρθρίτιδα. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α (β-καροτένιο και λυκοπένιο) και C και έχει αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, προφυλάσσει από τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο λυκοπένιο.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι σε όσους είχαν εμφανίσει έναν συγκεκριμένο τύπο πολύποδα -που είναι ο προπομπός των περισσότερων καρκίνων του παχέος εντέρου- τα ποσοστά του λυκοπενίου στο αίμα ήταν 35% χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άτομα που δεν είχαν πολύποδα.

Τέλος, το καρπούζι μπορεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.

Πηγή: myself.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *