«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι». Με αυτά τα λόγια ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας περιέγραψε την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας ως προς τις επιπτώσεις από ένα δεύτερο κύμα πανδημίας από τον Covid-19.
Το φάντασμα λοιπόν της «Ισπανικής Γρίπης» είναι πανταχού παρόν. Μέχρι στιγμής ωστόσο ουδεμία σύγκριση είναι δυνατή ως προς τους αριθμούς μεταξύ της πανδημίας του 1918 και της σημερινής.
Η «ισπανική γρίπη» προκλήθηκε από έναν ιό της κλειστής οικογένειας Η1Ν1 ,που μεταδιδόταν από τα πουλερικά στον άνθρωπο (όπως μεταδίδεται και σήμερα σε διάφορες μορφές του ιού) και εισήχθη στην Ευρώπη και την Αμερική από την Καντόνα της Κίνας. Το πρώτο επίσημο κρούσμα καταγράφεται σε στρατόπεδο στο Κάνσας των ΗΠΑ αν και πρώιμα κρούσματα αναφέρονται από τις μετέπειτα ιατρικές έρευνες στο Καλαί της Γαλλίας ,σε γιγαντιαίο στρατόπεδο των Βρετανών, καθώς και σε πληθυσμιακές συγκεντρώσεις εργαζομένων και στρατιωτών με καταγωγή από την Ινδοκίνα (Βιετνάμ- Καμπότζη) που ήταν αποικίες της Γαλλίας. Τα κρούσματα αυτά με συγκεκριμένα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα που προκαλούσε ο ιός της ισπανικής γρίπης αναφέρονται αποσπασματικά ήδη από το 1916 και το 1917.
Σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής η «ισπανική γρίπη» σκότωσε συνολικά και σε παγκόσμια κλίμακα από 20 έως 50 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ. Ορισμένες εκτιμήσεις ωστόσο ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 100. Εκατομμύρια ψυχές δηλαδή το 2,5 με 5% του πληθυσμού του Πλανήτη. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στην Ινδία (18,5 εκατ.) και στην Κίνα όπου ενδεχομένως τα θύματα να έφθασαν τα 9 εκατομμύρια.
Μέχρι στιγμή δηλαδή τα στοιχεία της τότε πανδημίας με εκείνα που χαρακτηρίζουν την σημερινή δεν είναι συγκρίσιμα. Αντιθέτως φαίνεται πώς συγκρίσιμα είναι τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία της γρίπης του Χονγκ Κονγκ του 1968 αφού τότε καταγράφτηκαν 1 εκατομμύριο νεκροί από την πανδημία. Μέχρι αυτήν την ώρα το σύνολο των θανάτων από τον Covιd- 19 ανέρχεται στους 700.000.
Ωστόσο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ανέφερε πώς το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού στη χώρα μας, με αυξητικές τάσεις όσον άφορα στα κρούσματα, επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο με τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς όσο και με τις διασωληνώσεις, νοσηλείες( έφθασαν συνολικά τις 30) ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας R παραμένει σταθερά πάνω από το 1.
Λόγω αυτών των δεδομένων ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.