Το εργασιακό στρες δεν οδηγεί σε καρκίνο

 
Το εργασιακό στρες μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα φινλανδική έρευνα.


Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ όταν πιέζονται στη δουλειά και στη συνέχεια ανησυχούν ότι το στρες θα έχει επίπτωση στην υγεία τους, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Κατρίνα Χεικίλα από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασιακής Υγείας του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 116.000 άνδρες και γυναίκες, 17-70 ετών από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για το ποσοστό στρες που είχαν στην δουλειά τους. Παράλληλα κατά τη διάρκεια δώδεκα περίπου ετών οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι 5.700 άνθρωποι είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή καρκίνου.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα της Δρ Χεικίλα δεν εντόπισε κάποιο στατιστικό συσχετισμό ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τον καρκίνο. Οι φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει ένα τέτοιο συσχετισμό μάλλον οφείλεται στον παράγοντα της τύχης ή στο γεγονός ότι έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός του στρες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *