Το έντερο προστατεύει το ήπαρ από βλάβες της φρουκτόζης

Ζήσης Ψάλλας

Αφού καταναλώσουμε φαγητό ή ποτό που περιέχει φρουκτόζη, το γαστρεντερικό σύστημα βοηθά στην προστασία του ήπατος και συγκεκριμένα αποτρέπει στη λιπογένεση, σύμφωνα με μια νέα πολυκεντρική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Τα ευρήματα, σε ποντίκια, βοηθούν στην αποκάλυψη μακροχρόνιων ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο για τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη φρουκτόζη -μια μορφή ζάχαρης που απαντάται συχνά σε φρούτα, λαχανικά και μέλι, καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζης. Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί 100 φορές τον τελευταίο αιώνα. Ιδιαίτερα τα σακχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με ηπατικά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη. 

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να είναι τοξική για το ήπαρ. Όταν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης φτάνουν στο ήπαρ, αυτό χρησιμοποιεί την περίσσεια φρουκτόζης για να δημιουργήσει λίπος, μια διαδικασία που ονομάζεται λιπογένεση. Τελικά, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική φρουκτόζη μπορούν να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μια κατάσταση στην οποία αποθηκεύεται πολύ λίπος στα ηπατικά κύτταρα.

Για αυτήν τη μελέτη, η ομάδα των ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του Joshua Rabinowitz, του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, μελέτησε ένα βασικό ένζυμο, που ονομάζεται κετοεξωκινάση (ketohexokinase), το οποίο ελέγχει πόσο γρήγορα καταναλώνεται η φρουκτόζη στο έντερο.

Με γενετική μηχανική σε ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι η μείωση των επιπέδων της κετοεξωκινάσης στο έντερο οδήγησε σε λιπαρά συκώτια στα ποντίκια. Αντίθετα, η αύξηση των επιπέδων κετοεξωκινάσης στο έντερο προστατεύει από το λιπαρό συκώτι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάσπαση της φρουκτόζης στο έντερο μετριάζει την ανάπτυξη επιπλέον λίπους στα κύτταρα του ήπατος στα ποντίκια. Ανακάλυψαν ότι ο ρυθμός με τον οποίο το έντερο μπορεί να εκκαθαρίζει τη φρουκτόζη καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Επιπλέον, η ομάδα έδειξε ότι η ίδια ποσότητα φρουκτόζης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη λιπαρού ήπατος όταν καταναλώνεται μέσω ποτών έναντι της τροφής.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism.

Διαβάστε ακόμη...