To “εναλλακτικό” κρέας μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη

Θάνος Ξυδόπουλος

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dietetics, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η αντικατάσταση του κρέατος στη διατροφή με εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης είναι πιθανό να ωφελήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Οι φυτικές δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι γνωστό ότι βελτιώνουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη καρδιαγγειακή νόσο, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σωματικό βάρος, και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο. Μέχρι τώρα, ήταν άγνωστο εάν οι φυτικές δίαιτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες εναλλακτικών κρεάτων θα είχαν τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη με τις φυτικές δίαιτες που βασίζονται σε μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο τύπους εναλλακτικών κρεάτων: φυτικής προέλευσης και μυκοπρωτεΐνης. Η μυκοπρωτεΐνη προέρχεται από έναν μύκητα και πωλείται συνήθως με την επωνυμία Quorn. Οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης παρασκευάστηκαν από επεξεργασμένη σόγια, σιτάρι, φιστίκι ή πρωτεΐνη μπιζελιού.

Ο κύριος συγγραφέας Joshua Gibbs, από στην Ιατρική Σχολή του Warwick, είπε: «Εξετάσαμε 12 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 459 άτομα, και παρείχαν αποτελέσματα της εναλλακτικής κατανάλωσης κρέατος στη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη νηστείας και το σωματικό βάρος. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η εναλλακτική κατανάλωση κρέατος μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL-χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Η εναλλακτική κατανάλωση κρέατος μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά  0,5 mmol/L και την LDL χοληστερόλη κατά 0,39 mmol/L)σε σύγκριση με παμφάγες δίαιτες.

Ο Gibbs ανέφερε: «Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες σας που περιορίζουν τη ροή του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Μια μείωση της κλίμακας της LDL χοληστερόλης που προκαλείται από την εναλλακτική κατανάλωση κρέατος θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 25% σε μια περίοδο δύο ετών».

Τα άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν τη μετάβαση σε εναλλακτικές επιλογές κρέατος θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν την τακτική κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να υπονομεύσουν τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

 

Διαβάστε ακόμη...