Το εμβόλιο της Pfizer έχει 90% αποτελεσματικότητα

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (9/11) τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν το εμβόλιο κάνουν λόγο για μία «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Το εν λόγω εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.500 άτομα σε έξι χώρες και δεν έχουν προκύψει ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών.

Οι εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου έως το τέλος του μήνα.

Υπάρχουν περίπου δώδεκα εμβόλια που έχουν φτάσει στα τελικά στάδια δοκιμών, αλλά αυτό είναι το πρώτο που δείχνει οποιαδήποτε αποτελέσματα.

Χρησιμοποιεί μια εντελώς πειραματική προσέγγιση – που περιλαμβάνει την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του ιού – προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απαιτούνται δύο δόσεις, σε απόσταση τριών εβδομάδων, και οι φαρμακευτικές εταιρείες λένε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

Η Pfizer πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρέχει 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμη...