Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι λένε ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ενήλικες, ακόμη και αν δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 4 εκατομμυρίων at;omvn σε μια περίοδο εννέα ετών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα πρέπει να συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους, όπως και σε εκείνους με καρδιακές παθήσεις.

«Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και νοσηλείας για άτομα με καρδιακή νόσο. Θέλαμε να μάθουμε εάν το εμβόλιο έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες για όσους κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό», είπε ο Michael Hill, ερευνητής στο Cumming School of Medicine και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει πρόσφατα εμβόλιο γρίπης. Αυτό ίσχυε για όλους τους ενήλικες, όχι μόνο για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού».

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέρχονται από το Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας της Αλμπέρτα. Οι ερευνητές υπολόγισαν πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η χρήση αντιπηκτικών και παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων παθήσεων υγείας.

«Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώθηκε σημαντικά τους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης», είπε ο Jessalyn Holodinsky, μεταδιδακτορικός υπότροφος και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ευρύς εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη του εγκεφαλικού».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health. Οι ερευνητές λένε ότι δύο δυνατά σημεία αυτής της μελέτης είναι ότι η χρησιμοποίησε δεδομένα από έναν ολόκληρο πληθυσμό για μια περίοδο 10 εποχών γρίπης και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια επαρχία με ένα ενιαίο καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Hill είπε ότι το γενικευμένο όφελος του αντιγριπικού εμβολιασμού για την πρόληψη του εγκεφαλικού είναι ένα νέο εύρημα που ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα σχετικά με τους έμμεσους προστατευτικούς παράγοντες της γρίπης και άλλων εμβολίων.

«Γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά προηγούνται των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η πρόληψη ή η μείωση της σοβαρότητας της γρίπης παρέχει έναν προστατευτικό παράγοντα ιδιαίτερα για το εγκεφαλικό», είπε ο Hill. 

Διαβάστε ακόμη...