Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του βάρους

9B9C67418945565EBEE59C5594B605A3.jpg

  Σχεδόν ο καθένας από εμάς χάνει βάρος στη διάρκεια της εβδομάδας και παίρνει βάρος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτό όμως που διαφοροποιεί τους αδύνατους από τους πιο παχείς δεν είναι το πόσο βάρος παίρνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά πόσο χάνουν από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σε σχετική έρευνα, ο δρ. Brian Wansink από το Πανεπιστήμιο Cornell σε συνεργασία με ερευνητές από το VTT Τεχνολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tampere εξετάζει την επίδραση του κύκλου των 7 ημερών της εβδομάδας στο βάρος 80 ενηλίκων οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που έτειναν να χάνουν βάρος (-3% απώλεια βάρους), σε εκείνους που το διατηρούσαν (-3% έως +1% πρόσληψη βάρους) και σε εκείνους που έπαιρναν βάρος (+1% πρόσληψη βάρους).

Οι συμμετέχοντες ζυγίζονταν κάθε πρωί πριν το πρωινό γεύμα. Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να παρατηρηθούν τυχόν διακυμάνσεις του βάρους των συμμετεχόντων στη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρχαν ξεκάθαρες διακυμάνσεις του βάρους στη διάρκεια της εβδομάδας με το υψηλότερο βάρος να σημειώνεται την Κυριακή και τη Δευτέρα και το χαμηλότερο την Παρασκευή.

Ωστόσο το ενδιαφέρον και αναπάντεχο εύρημα ήταν ότι όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα (εκείνων που χάνουν βάρος) είχαν διαφορετικούς και πιο ξεκάθαρους ρυθμούς διακύμανσης του βάρους τους σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν βάρος.

Όσοι κατόρθωναν να χάνουν βάρος λοιπόν, αμέσως μόλις ξεκινούσε η εργάσιμη εβδομάδα -από τη Δευτέρα δηλαδή- περιόριζαν το φαγητό με αποτέλεσμα να χάνουν διαρκώς βάρος μέχρι την Παρασκευή, ενώ το 59% έφταναν στο υψηλότερο βάρος τους την Κυριακή και τη Δευτέρα και το χαμηλότερο την Παρασκευή και το Σάββατο. Συγκριτικά οι διακυμάνσεις βάρους όσων πάχαιναν δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες. Αντιθέτως υπήρχε μεγαλύτερη ομοιογένεια και ομοιότητα ανάμεσα στις ημέρες της εβδομάδας.

Επομένως καταλήγουν οι ειδικοί, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το βάρος μας να παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και το να τρώμε λίγο περισσότερο το Σαββατοκύριακο όταν έχουμε περισσότερο χρόνο.

Από την άλλη μεριά όμως αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας είναι σημαντικό να προσέχουμε αυτούς τους ρυθμούς των αυξομειώσεων του βάρους και να αναστρέφουμε την ανοδική τάση του Σαββατοκύριακου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *