Το δημητριακό που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Chalmers University of Technology, στη Σουηδία, δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες από σίκαλη ολικής αλέσεως έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έτρωγαν αντίστοιχα προϊόντα από εξευγενισμένο σιτάρι.

Η μελέτη περιελάμβανε 242 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών στους οποίους δόθηκε τυχαία προσαρμοσμένη ημερήσια ποσότητα εξευγενισμένου σίτου ή προϊόντων σίκαλης ολικής αλέσεως με την ίδια ενεργειακή αξία. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης τις ίδιες γενικές συμβουλές σχετικά με την υγιεινή διατροφή από έναν διαιτολόγο. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης, στα μισά και στις δώδεκα εβδομάδες, όταν τελείωσε η μελέτη.

  • Μετά από 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα σίκαλης έχασαν 1,1 κιλά σωματικού βάρους και 0,54% σωματικού λίπους περισσότερο από την ομάδα του σιταριού. Δεν υπήρχαν συνεπείς διαφορές μεταξύ ομάδων ως προς την υποκειμενική όρεξη. Κατά μέσο όρο, η ομάδα σίκαλης έχασε 2,9 κιλά (2,7 κιλά λίπος) ενώ η ομάδα του σιταριού έχασε 1,8 κιλά (1,8 κιλά λίπος).
  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της σίκαλης είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση του δείκτη φλεγμονής, CRP, στις 12 εβδομάδες.

Διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν στα ίδια τρόφιμα με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα, για παράδειγμα, με τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και τον τρόπο με τον οποίο διασπούν τις τροφές. Στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα για το πώς η διατροφή μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα σε ατομικό επίπεδο, παρέχοντας διατροφικές συμβουλές ακριβείας για να αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Η νέα μελέτη προσφέρει μοναδικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν παρατηρήσει πως όσοι τρώνε σίκαλη, η οποία έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αισθάνονται πιο χορτάτοι από εκείνους που καταναλώνουν μια αντίστοιχη ποσότητα θερμίδων με τη μορφή επεξεργασμένου σιταριού. Ένας από τους σκοπούς αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ αυξημένης πρόσληψης σίκαλης και απώλειας βάρους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition.

 

Διαβάστε ακόμη...