Το χέρι στην τσέπη για φάρμακα βάζουν ξανά οι ασθενείς

7BE95C52889826467570E6C50FB7D286.jpg

  Τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή του φαρμάκου και την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς καλείται να πληρώνει πλέον ο ασφαλισμένος με βάση τα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, που αφορά τον τρόπο συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι πλέον ο ασθενής θα επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου τη διαφορά του πρωτότυπου φαρμάκου από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι σήμερα το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου από την ασφαλιστική τιμή το πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ και το 50% ο ασφαλισμένος.

Συνεπώς ο ασθενής δεν θα επιβαρύνεται εφόσον επιλέγει κάποιο φάρμακο από τα γενόσημα που έχουν την τιμή αναφοράς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα καταβάλλει όλη τη διαφορά, ενώ η συμμετοχή του θα συνεχίσει να είναι 50% της διαφοράς λιανικής τιμής και ασφαλιστικής εάν δεν υπάρχει γενόσημο στην κατηγορία του πρωτότυπου σκευάσματος.

Στον νέο τρόπο αποζημίωσης εμπίπτουν τα φάρμακα για τις συνηθέστερες παθήσεις που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, 5.275 φάρμακα «πέρασαν» στα συνταγολόγια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών και των φαρμακοποιών. Στα 3.385 (ποσοστό περίπου 64%) αλλάζει η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με τη διαφορά να την επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου (100%) πλέον ο ασφαλισμένος. Περίπου το 36% των σκευασμάτων με ασφαλιστική τιμή μένει ως έχει και διατηρεί το 50-50.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *