Το βιολογικό ρολόι του πάχους

 
Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και ποια ώρα το τρώμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Current Biology.

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν σε πειραματόζωα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αλλά και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νόσων.


Οι ερευνητές εξηγούν ότι το βιολογικό ρολόι των ποντικών, τους οποίους μελέτησαν, αποτελεί αντικαθρέπτισμα εκείνου των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, λειτουργεί παρόμοια με το ανθρώπινο με τη διαφορά ότι επειδή τα ποντίκια είναι νυκτόβια, είναι δραστήρια την νύχτα και κοιμούνται την ημέρα.

Στην έρευνά τους οι ειδικοί μελέτησαν τις διακυμάνσεις της ινσουλίνης – της ορμόνης που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Παρατήρησαν ότι ο οργανισμός των πειραματόζωων παρουσίαζε αντίσταση στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου δεν ήταν δραστήρια. Αντιθέτως κατά τη φάση της εγρήγορσης τους ο οργανισμός τους ήταν πιο ευαίσθητος στην ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι η εκκρινόμενη ινσουλίνη μπορούσε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να απομακρύνει την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Με άλλα λόγια, στη φάση του ύπνου ο οργανισμός δεν μπορούσε να διαχειριστεί εξίσου καλά και αποτελεσματικά την γλυκόζη στο αίμα σε σύγκριση με τη φάση της εγρήγορσης. Η παρατήρηση αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να ισχύσει και στους ανθρώπους.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Κάρλ Τζόνσον ότι όταν τρώμε φαγητό σε λάθος ώρα της ημέρας το σώμα μας αποθηκεύει περισσότερο λίπος. «Το βιολογικό ρολόι ελέγχει τον μεταβολισμό μας, οπότε ο τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τα ίδια τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι διαφορετικός. Εάν ο μεταβολισμός γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου είμαστε πιο δραστήριοι, τείνουμε να μην αποθηκεύουμε πολύ λίπος. Απεναντίας το φαγητό που καταναλώνουμε τη νύχτα ή αργά το βράδυ είναι πιο πιθανό να μετατραπεί σε λίπος», εξηγεί ο καθηγητής Τζόνσον.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *