Το άτμισμα μπορεί να καταστρέψει τα καλά βακτήρια του στόματος

Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνήτρια του Κολλεγίου Ιατρικής του University of Central Florida βρήκε ότι το άτμισμα δημιουργεί χημικές αντιδράσεις στο στόμα που μπορούν να καταστρέψουν τα καλά βακτήρια ενώ αυξάνουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Παρά τους νόμους που απαγορεύουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, ένας στους 10 νέους κάτω των 18 ετών χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, στις ΗΠΑ και το ένα τέταρτο από αυτούς καθημερινά. Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια ενήλικες καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα.

Η Claudia Andl, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Burnett School of Biomedical Sciences, εστιάζει την έρευνά της στον καρκίνο του λαιμού και του στόματος και έχει διευρύνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει την ιατρική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους του ατμίσματος. Η έρευνα της Andl επικεντρώνεται στο πώς οι συσκευές ατμού επηρεάζουν τις βακτηριακές κοινότητες που ζουν στο στόμα. Τα βακτήρια συνδέονται συχνά με ασθένειες. Υπάρχουν όμως πολλές μορφές «καλών» βακτηρίων που σχηματίζουν ένα προστατευτικό βιοφίλμ πάνω από το στόμα και παρεμβαίνουν στα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντίτιδα ή ασθένεια των ούλων. Ο συνδυασμός υψηλής θερμότητας και χημικών ουσιών από συστατικά του ατμού συχνά παρεμβαίνει σε αυτή τη φυσική βακτηριακή ισορροπία.

«Στην έρευνά μας, εστιάσαμε σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο, τον Streptococcus mutans, που συνήθως σχετίζεται με την τερηδόνα. Στη συνέχεια, εξετάσαμε πώς ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει αυτό το βακτήριο και άλλα συνήθη βακτήρια του στόματος», εξήγησε η Andl. «Αποδεικνύεται ότι η αντιμικροβιακή επίδραση του υγρού του ηλεκτρονικού τσιγάρου δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα υγιή βακτήρια έχουν πρόβλημα να αναπτυχθούν, ενώ τα κακά βακτήρια δεν επηρεάζονται και αφήνονται με περισσότερο χώρο να καταλάβουν».

Αυτή η αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη στοματική υγεία. Η τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ασθένεια των ούλων, η οποία αναγκάζει τα ούλα να συστέλλονται και τα δόντια να χαλαρώνουν. Οι αλλαγές στο βακτηριακό περιβάλλον του στόματος μπορεί επίσης να αυξήσουν τους κινδύνους για καρκίνο, μια άλλη πτυχή της έρευνας της Andl. 

 

Διαβάστε ακόμη...