Το άπαχο γάλα δεν συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων

8AFC6A3467E7248F744EDB66DC723E32.jpg

  Τα light γαλακτοκομικά προϊόντα ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αντικαθιστώντας το πλήρες γάλα με ένα άπαχο βοηθάμε τον οργανισμό μας να χάσει ευκολότερα βάρος.

Νέα έρευνα, όμως, ανακάλυψε ότι πίνοντας άπαχο γάλα τελικά παίρνουμε κιλά αντί να χάσουμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά δεν προκαλεί εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο μέσα στην υπόλοιπη μέρα.

Μάλιστα, παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι όσοι έπιναν γάλα χαμηλών λιπαρών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαροι κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το άπαχο γάλα, λόγω των μειωμένων λιπαρών που περιέχει, είναι σίγουρα πιο χαμηλό σε θερμίδες. Ωστόσο, οι συγγραφείς της έρευνας, David Ludwig από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης και δρ. Walter Willett από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, πιστεύουν ότι η κατανάλωση ποτών χαμηλών σε θερμίδες δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

«Η αρχική μας υπόθεση ήταν ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα πλήρες ή με 2% λιπαρά, ήταν πιο βαριά επειδή κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη», εξηγεί ο συγγραφέας της έρευνας, δρ. Mark Daniel De Boer, αναπληρωτής καθηγητής παιδοενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι οι εταιρείες που πωλούν γάλα χαμηλών λιπαρών συχνά αυξάνουν τα επίπεδα των σακχάρων στην περιεκτικότητά του, ώστε να το κάνουν πιο γευστικό.

Τέλος, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ότι πίνοντας άπαχο γάλα παίρνουμε τα οφέλη του πλήρους γάλακτος –τη βιταμίνη D, το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες- χωρίς το λίπος και τις θερμίδες, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Pediatrics», έδειξε ότι το άπαχο γάλα παρέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το πλήρες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *