Το αντηλιακό δεν προστατεύει όσο καλά θα μπορούσε: Να τι λείπει

Ζήσης Ψάλλας

Ένα βασικό συστατικό λείπει από τα αντηλιακά και τις αντιγηραντικές κρέμες. Το δέρμα μας θα προστατεύεται πολύ καλύτερα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου μόλις προστεθεί ορισμένα αντιοξειδωτικά. Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης σχετικά με τη γήρανση του δέρματος που σχετίζεται με τον ήλιο. Πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bath του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants.

Το συστατικό που λείπει είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που βρίσκεται στη φύση. Πειράματα έδειξαν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μόρια εξαλείφουν την περίσσεια σιδήρου στα κύτταρα, βοηθώντας τα να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο ελεύθερων ριζών (ένας τύπος ασταθούς μορίου). Οι ελεύθερες ρίζες και ο ελεύθερος σίδηρος συνδέονται με βλάβες του δέρματος.

«Με τη συμπερίληψη αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και αντηλιακές συνθέσεις, και συνεπώς παγιδεύοντας τον ελεύθερο σίδηρο, μπορούμε να περιμένουμε να λάβουμε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο προστασίας από τον ήλιο», είπε η Δρ. Charareh Pourzand, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι εναποθέσεις σιδήρου προάγουν τη γήρανση, αλλά η τελευταία μελέτη υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ ελεύθερου σιδήρου και ελευθέρων ριζών στο δέρμα. 

Ένας αριθμός φυσικών εκχυλισμάτων που παγιδεύουν τον σίδηρο έχουν ήδη εντοπιστεί στο εργαστήριο του Bath (αυτά περιλαμβάνουν αρκετές κατηγορίες βοτανικών, μυκητιακών και θαλάσσιων ενώσεων, μεταξύ των οποίων εκχυλίσματα από ορισμένα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φλοιό και λουλούδια).

Τα αντηλιακά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι σχεδιασμένα είτε να μπλοκάρουν είτε να απορροφούν τις ακτίνες UV. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται στο δέρμα -οι ελεύθερες ρίζες είναι τα ασταθή μόρια που προκαλούν βλάβη και γήρανση του δέρματος, σε μια διαδικασία γνωστή ως οξειδωτικό στρες.

Αν και το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να λειτουργήσει σωστά, το πολύ (ή λίγο) είναι επιβλαβές ή ακόμα και θανατηφόρο για τα κύτταρά μας. Για να προστατευθούν από αυτόν τον κίνδυνο, τα κύτταρά μας έχουν ένα ανεπτυγμένο σύστημα για τη ρύθμιση της περίσσειας σιδήρου όταν συσσωρεύεται, επαναφέροντάς τον σε μια κατάσταση ισορροπίας. Παρουσία του ηλιακού φωτός, ωστόσο, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, οδηγώντας σε βλάβες του δέρματος, γήρανση και μερικές φορές σε καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη...