Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο

 
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μία γερμανική επιδημιολογική μελέτη υποστηρίζει ότι προκύπτει ακόμη ένα σημαντικός όφελος για όσους εμβολιάζονται, κυρίως τους ηλικιωμένους. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, κατά της γρίπης, αναφέρει η μελέτη, όχι μόνο προστατεύει τον οργανισμό από τον πνευμονιόκοκκο, αλλά επίσης και από το εγκεφαλικό επεισόδιο.


Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από την αρχική παρατήρηση ότι κατά τη διάρκεια των επιδημιών γρίπης αυξάνονται και οι νοσηλείες για εγκεφαλικά επεισόδια. Άρα, αυτό που έμενε να αποδειχτεί επιστημονικά, ήταν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προφυλάσσει και από τα επεισόδια αυτά.

Για να διερευνήσουν, λοιπόν, την πιθανότητα αυτή, ομάδα Γερμανών ιατρών από το Πανεπιστήμιο της Ουλμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 370 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και 370 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μόνο το 19% των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου εμβολιασμού.

Αντίθετα, στην ομάδα των υγιών ατόμων, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, το ποσοστό όσων είχαν εμβολιαστεί ήταν
σημαντικά υψηλότερο, σχεδόν 31%. Παρότι δεν έχουν εξαχθεί τελικά συμπεράσματα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης μπορεί να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο και για το λόγο αυτό πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για την αποτίμηση του πραγματικού ρόλου του εμβολίου.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *