Η περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, συνήθως οδηγεί σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λόγω της κατάθλιψης που εμφανίζουν ακόμη και αυτοί που έχουν εργασία. Η κατάθλιψη έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και θάνατο, ακόμα και μεταξύ υγιών ατόμων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία.
Αποτέλεσμα της είναι παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης που οδηγούν, μαζί με την κατάθλιψη, ως ανεξάρτητου παράγοντα, στο έμφραγμα ή και στο θάνατο.
Οι επιστήμονες τόνισαν ενόψει του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης ότι παραδοσιακά τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στρέφονται σε φθηνότερες τροφές που περιέχουν όμως πολλά ζωικά λιπαρά και πολύ ζάχαρη.
«Για τον ελληνικό πληθυσμό, που φαίνεται εξ’ ανάγκης να ασκείται περισσότερο λόγω της μερικής εγκατάλειψης του αυτοκινήτου του (υψηλό κόστος καυσίμων), θα είναι η χρυσή ευκαιρία να γυρίσει στη μεσογειακή διατροφή αντί να ακολουθήσει τον ολέθριο διατροφικό δρόμο της πρόχειρης διατροφής» επισήμαναν οι επιστήμονες και εξήγησαν ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει δειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αίτιο και βελτιώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου.
Η αρχή έγινε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η μελέτη των Επτά Χωρών υπογράμμισε τη σημασία των διατροφικών συνηθειών.
Η Ελλάδα τότε βρέθηκε να έχει τη μικρότερη θνητότητα από καρδιακή νόσο παγκοσμίως, λόγω κυρίως της μεσογειακής διατροφής.
Κάποια στοιχεία της (ελαιόλαδο, χόρτα, όσπρια, φτηνά ψάρια) διατηρούμε ακόμη σε κάποιο βαθμό, πάντως περισσότερο απ’ ό,τι οι βορειοευρωπαϊκοί λαοί και οι ΗΠΑ.
Άλλη μελέτη, η ΑΤΤΙΚΗ, έδειξε, σε πάρα πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις της, ότι η μεσογειακή διατροφή έχει τη μέγιστη προστατευτική αξία όταν υιοθετείται ως σύνολο και όχι ως μεμονωμένα συστατικά. Με τα ευρήματα αυτά συμφωνούν και άλλες μελέτες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Είναι λοιπόν ευκαιρία να επιστρέψουμε στις παλιές καλές διαιτητικές συνήθειες που δεν έχουν υψηλό κόστος και βοηθούν στην αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της κατάθλιψης συμπεριλαμβανομένης, συνιστούν οι επιστήμονες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.