Το αλκοόλ «πυροδοτεί» γονίδιο που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

alkool.medium.jpg

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού συνδέονται με το αλκοόλ, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί και με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου σε περιστατικά που διαγνώστηκαν σε αρχικό στάδιο. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αλκοόλ, τη δράση των οιστρογόνων κι ένα γονίδιο που προκαλεί τη νόσο.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS One, έδειξαν πως το αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της έκφρασης του γονιδίου BRAF, που οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, φάνηκε πως το αλκοόλ μιμείται και ενισχύει δράσεις των οιστρογόνων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ εξασθενεί τη δράση ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παρόντα ευρήματα υποδηλώνουν πως το αλκοόλ επιδρά σε διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κλείνοντας, εκφράζουν την ελπίδα τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης και άλλων που θα ακολουθήσουν, να προσφέρουν πληροφορίες και κίνητρα για την προώθηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που θα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *