Το αλκοόλ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για την καρδιά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως

Ζήσης Ψάλλας

Τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται επί του παρόντος ασφαλή από ορισμένες χώρες συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων ότι χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bethany Wong από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Vincent, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. «Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, εάν δεν πίνετε, μην ξεκινήσετε. Εάν πίνετε, περιορίστε την εβδομαδιαία κατανάλωση σε λιγότερο από ένα μπουκάλι κρασί ή λιγότερο από τρία και μισό κουτιά 500 ml μπύρας με 4,5% αλκοόλ».

Αυτή ήταν μια δευτερεύουσα ανάλυση της μελέτης STOP-HF. Η μελέτη περιελάμβανε 744 ενήλικες άνω των 40 ετών είτε με κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια λόγω παραγόντων κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, παχυσαρκία) είτε με προκαρδιακή ανεπάρκεια (παράγοντες κινδύνου και καρδιακές ανωμαλίες αλλά όχι συμπτώματα). 

Η μελέτη χρησιμοποίησε τον ιρλανδικό ορισμό ενός τυπικού ποτού (δηλαδή μιας μονάδας), που είναι 10 γραμμάρια αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την εβδομαδιαία πρόσληψη αλκοόλ τους: 1) κανένας; 2) χαμηλό (λιγότερες από επτά μονάδες, έως ένα μπουκάλι 750 ml κρασί 12,5% ή τρεισήμισι κουτιά 500 ml μπύρας 4,5%). 3) μέτρια (7-14 μονάδες, έως δύο μπουκάλια κρασιού 12,5% ή επτά κουτιά 500 mL μπύρας 4,5%). 4) υψηλό (πάνω από 14 μονάδες, περισσότερα από δύο μπουκάλια κρασιού 12,5% ή επτά κουτιά των 500 ml μπύρας 4,5%).

Συνολικά 201 (27%) ασθενείς ανέφεραν ότι δεν έκαναν χρήση αλκοόλ, ενώ 356 (48%) ήταν χαμηλοί χρήστες και 187 (25%) είχαν μέτρια ή υψηλή πρόσληψη. Σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής πρόσληψης, εκείνοι με μέτρια ή υψηλή χρήση ήταν νεότεροι, πιο πιθανό να είναι άνδρες και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Στην ομάδα προκαρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με τη μη χρήση αλκοόλ, η μέτρια ή υψηλή πρόσληψη συσχετίστηκε με 4,5 φορές αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας της καρδιάς. Η σχέση παρατηρήθηκε επίσης όταν τα μέτρια και τα υψηλά επίπεδα αναλύθηκαν χωριστά. Στην ομάδα κινδύνου, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ μέτριας ή υψηλής χρήσης αλκοόλ με εξέλιξη σε προκαρδιακή ανεπάρκεια ή σε συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν βρέθηκαν προστατευτικές συσχετίσεις για τη χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ.

 

Διαβάστε ακόμη...