Το αλκοόλ φέρνει… χωρισμό

 
Το αλκοόλ χωρίζει τα ζευγάρια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική έρευνα που μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 20.000 ζευγαριών. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος του διαζυγίου μειώνεται εάν και οι δύο πίνουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ, ενώ αν κανείς από τους δύο δεν πίνει τότε οι πιθανότητες χωρισμού μειώνονται.


Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη είναι ότι το αλκοόλ διαταράσσει την καθημερινότητα του ζευγαριού, αφήνοντας ανεκτέλεστες πολλές δουλειές του νοικοκυριού και αυξάνοντας τους συζυγικούς καυγάδες. Ενδιαφέρον έχει ακόμη, ότι αν είναι η γυναίκα αυτή που πίνει, τότε οι πιθανότητες του διαζυγίου είναι ακόμη μεγαλύτερες! Ενδεικτικά ας σημειωθεί, ότι η πιθανότητα διαζυγίου τριπλασιάζεται όταν ο άνδρας πίνει λίγο, αλλά η γυναίκα του πολύ αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πολύ ποτό φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, αν και συνήθως τα «γερά ποτήρια» είναι οι δεύτεροι, καθώς οι περιπτώσεις γυναικείου αλκοολισμού είναι λιγότερες.

Το φαινόμενο αυτό οι επιστήμονες προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν με βάση την ανατροφή των μικρών παιδιών, δραστηριότητα που πέφτει κυρίως στις γυναίκες. Επιπλέον -για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους- είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει την οικογένεια και να ζητήσει διαζύγιο ένας άνδρας, όταν πίνει πολύ η γυναίκα του, παρά μια γυναίκα, όταν πίνει ο άνδρας της.

«Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες δυτικές χώρες. Συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργικούς γάμους και διαζύγια», τόνισε η ερευνήτρια Έλινορ Μέιτζορ. Η ίδια συμβούλευσε τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν, να λάβουν υπόψη τους σοβαρά τις συνήθειες του συντρόφου τους, όσον αφορά το αλκοόλ. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα κι όταν πίνουν το ίδιο πολύ οι σύζυγοι, ο κίνδυνος διαζυγίου είναι πάντα μεγαλύτερος σε σχέση με τα ζευγάρια που απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν με μέτρο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Φαρτέιν Ασκ Τόρβικ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *