Το άγγιγμα θαυματουργό για τη μάθηση

58C5DBFC22728F326AFEEFC1951C7DD1.jpg

  Ένα άγγιγμα μπορεί να κάνει θαύματα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μπορεί να σταματήσει τον πόνο. Νέα έρευνα, όμως, έφερε στο φως ακόμη μία θεραπευτική του ιδιότητα: το χάδι ενισχύει τη μάθηση στα παιδιά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι η τακτική των γονέων να μιλάνε στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα αγγίζουν και να τα γαργαλάνε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα νήπια, καθώς τα βοηθά να αναγνωρίζουν ευκολότερα λέξεις μέσα στη ροή του λόγου και κατά συνέπεια τα ωθεί να μιλήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας 4 μηνών. Οι επιστήμονες τα έβαλαν να ακούσουν δύο φορές το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα. Την πρώτη φορά και ειδικότερα στο άκουσμα συγκεκριμένων λέξεων οι ερευνητές έπιαναν τα γόνατα των μωρών. Τη δεύτερη φορά οι ειδικοί, αντί για τα μωρά, ακουμπούσαν το πρόσωπό τους και πιο συγκεκριμένα το φρύδι ή το μάγουλό τους.

Αυτό που παρατηρήθηκε από το πείραμα είναι ότι τα παιδιά κατά το πρώτο άκουσμα του μηνύματος τα μωρά κατάφεραν να απομονώσουν τις λέξεις εκείνες που άκουγαν τη στιγμή που ένιωθαν το χάδι στο γόνατό τους. Αντίθετα, τη δεύτερη φορά δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια λέξη μέσα από τη ροή του μηνύματος.

«Στο παρελθόν είχαμε εξετάσει το ρόλο που παίζει το άγγιγμα στη φυσική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δεν είχαμε ασχοληθεί με το αν επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης. Με την παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη μεταχειρίζονται τα χάδια σαν να σχετίζονται με ό,τι ακούνε. Το άγγιγμα πράγματι μπορεί να έχει επίπτωση στην εκμάθηση νέων λέξεων», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Seidl, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις επικοινωνιακές επιστήμες του Πανεπιστήμιου Purdue.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *