Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σάλιου και αίματος από 85 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα επί δώδεκα έτη. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους.
Εκείνοι που είχαν άγχος και ανησυχία για τη σχέση τους συνήθως ανησυχούν πολύ και φοβούνται την απόρριψη. Επίσης, έχουν την τάση να αναζητούν διαρκώς την επιβεβαίωση του συντρόφου τους ότι τους αγαπά, ενώ είναι πιο πιθανό να σπεύσουν να ερμηνεύσουν ασαφή και αμφιλεγόμενα γεγονότα ως αρνητικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με το μεγαλύτερο άγχος για τη σχέση τους είχαν κατά μέσο όρο 11% περισσότερη κορτιζόλη- ορμόνη του στρες – και κατά 22% χαμηλότερα επίπεδα T-λεμφοκυττάρων – απαραίτητοι φύλακες και υπερασπιστές της άμυνας του οργανισμού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και περισσότερες γυναίκες στην έρευνα ανάφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους για την πορεία της σχέσης τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξίσου υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και χαμηλά επίπεδα T λεμφοκυττάρων είχαν και οι άνδρες που ανησυχούσαν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό περιοδικό Psychological Science.
Πηγή: vita.gr