Το άγχος αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού

 
Οι γυναίκες που είναι αρκετά νευρικές και αγχωμένες για την ημέρα που θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους έχουν πιο μεγάλους σε διάρκεια τοκετούς. Τους παίρνει, κατά μέσο όρο, 1,5 ώρα περισσότερο για να γεννήσουν συγκριτικά με όσες είναι πιο χαλαρές, λένε ερευνητές.


Συνήθως σε όσες είναι νευρικές ο τοκετός διαρκεί περίπου 8 ώρες ενώ σε όσες είναι πιο ήρεμες 6,5 ώρες. Πιστεύεται ότι το ένα πέμπτο των γυναικών που πρόκειται να γεννήσουν πάσχουν από «tocophobia», δηλαδή φοβούνται τη στιγμή της γέννας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όσλο έκαναν ψυχολογικά τεστ σε 2.206 γυναίκες που βρίσκονταν στην 32η εβδομάδα της κύησης τους.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φοβισμένες γυναίκες εκλύουν αδρεναλίνη στο σώμα τους, κάτι που «σταματά» τους μυς στην κοιλιά τους με αποτέλεσμα να μη γίνονται σωστές συσπάσεις και να μη μπορούν να «σπρώξουν» το έμβρυο προς τα έξω.

Επίσης, η πλειοψηφία αυτών των γυναικών χρειαζόταν επισκληρίδιο ή αναγκάζονταν τελικά να υποβληθούν σε καισαρική τομή.

«Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο διαρκεί ο τοκετός τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί καισαρική τομή.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες που ήταν αγχωμένες και φοβούνταν τη διαδικασία της γέννας κατάφεραν τελικά να γεννήσουν με φυσιολογικό τρόπο» είπε η επικεφαλής της μελέτης Samantha Salvesen Adams από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Akershus της Νορβηγίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό «BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *