Το αβοκάντο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

 
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές, που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση, αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.


Για την ακρίβεια, τα 150γρ αβοκάντο περιέχουν περίπου 2235 θερμίδες, 9mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL).

Περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη, τοκοφερόλες, που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, ακόμη συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη.

Έρευνα έδειξε ότι κάποια μίγματα του αβοκάντο μπορούν να εντοπίσουν προ-καρκινογόνα και στοματικά καρκινογόνα κύτταρα και να τα καταστρέψουν, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η αλκαλική φύση του αβοκάντο αποδείχθηκε ότι βοηθά στη στοματική υγιεινή και την υγιεινή των δοντιών.

Επίσης, οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι κάποιες τροφές απορροφούνται καλύτερα όταν τρώγονται μαζί με αβοκάντο. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έφαγαν σαλάτα με αβοκάντο, απορρόφησαν πέντε φορές καλύτερα την ποσότητα των καροτινοειδών, από αυτούς που έφαγαν σαλάτα που δεν περιείχε αβοκάντο. Ακόμη καταπολεμά τη γήρανση με γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη παράγεται στο ανθρώπινο συκώτι και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία.

Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε κάλιο, φολικό οξύ, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα, συμβάλλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του.

Οι διαιτολόγοι γνωρίζουν μέσω ερευνών που έχουν διεξαχθεί τις ευεργετικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης αβοκάντο, της βελτίωσης της συνολικής ποιότητας της διατροφής και του μειωμένου κίνδυνου μεταβολικού συνδρόμου. Επομένως, καλό θα είναι να το καταναλώνετε 2-5 φορές στο μήνα ως ενδιάμεσο σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο, δεν είναι επεξεργασμένο, είναι ένα φυσικό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *