Το 71% των εφήβων έχει τεροδόνα

 
H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας βρίσκει τα παιδιά της χώρας μας με χαλασμένα δόντια και χωρίς καμία οδοντιατρική ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι το 71% των εφήβων ηλικίας 15 ετών έχει τερηδόνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικία των 12 ετών ανέρχεται στο 63% και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας στο 36%.


Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο αριθμός οδοντιάτρων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και μάλιστα ο αριθμός κατοίκων που αντιστοιχεί σε κάθε οδοντίατρο είναι κατά πολύ μικρότερος από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), Θανάση Δεβλιώτη, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε θέσει ως στόχο να μην υπερβαίνει το 10% η τερηδόνα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η τερηδόνα παγκοσμίως είναι ίσως η πιο διαδεδομένη χρόνια νόσος, αλλά δεν είναι η μοναδική πάθηση των δοντιών. Τα προβλήματα της στοματικής υγείας έχουν επιπτώσεις σε όλο τον οργανισμό.

Για παράδειγμα τα προβλήματα της μάσησης έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης οι χρόνιες φλεγμονές των δοντιών ούλων δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και σπειροματονεφρίτιδας. Απόλυτα τεκμηριωμένη είναι και η αλληλεπίδραση μεταξύ του σακχαρώδους διαβήτη και των περιοδοντικών νοσημάτων. Εξάλλου προκαρκινικές καταστάσεις όπως η λευκοπλακία και ακτινική χειλίτιδα μπορούν να διαγνωστούν από τον οδοντίατρο και να αποτραπεί έτσι η εμφάνιση καρκίνου. Ακόμη, τεράστια είναι η συμβολή του οδοντιάτρου στη διάγνωση συστηματικών νοσημάτων που εμφανίζουν πρώιμη συμπτωματολογία στο στόμα όπως το AIDS δερματολογικές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα.

«Στη χώρα μας με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ στον οποίο υπάγεται σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων η οδοντιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Σχεδόν 11 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν καμία οδοντιατρική ασφαλιστική ενώ κανένα Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας δεν εκτελείται προς όφελος του γενικού πληθυσμού» επισήμανε ο Δεβλιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η μόνη οργανωμένη εκστρατεία Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας οφείλεται στη δράση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των Οδοντιατρικών Συλλόγων, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά 40.000 μαθητές της Β΄ τάξης των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και άλλων 300 σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Δεβλιώτης κατήγγειλε ότι οι εμπορικές εταιρείες, που διαφημίζονται μέσω του Ίντερνετ, υπόσχονται απροσδιόριστες και αμφισβητήσιμες οδοντιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε ανύποπτους ασθενείς, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως πελάτες. Ο ΟΣΘ έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος τέτοιων εταιρειών καθώς επίσης και σε βάρος οδοντοτεχνίτη οποίος εκτελούσε οδοντιατρικές εργασίες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *