«Το 2013 δε θα υπάρξει έλλειψη σε φάρμακα και υλικά»

9576A2D3DD6438DD933A967765284335.jpg

  «Στις 25 Νοεμβρίου απελευθερώνονται 280 εκατ. ευρώ για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, άρα για το 2013 δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη σε φάρμακα και υλικά» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτημα που του απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, «αν υπάρχει σημαντική έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Περιφέρειας για σοβαρές ασθένειες, όπως καταγγέλλεται», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα νοσοκομεία τηρούν τον προϋπολογισμό τους και η προμήθεια των φαρμάκων και των υλικών γίνεται κανονικά.

Σχετικώς με προειδοποιήσεις κάποιων διοικητικών τμημάτων των νοσοκομείων, για την εκτέλεση προϋπολογισμού, ενημέρωσε ότι διατίθενται, από τις 25 Νοεμβρίου, 280 εκατ. ευρώ. Ορισμένα δε νοσοκομεία μετέφεραν τμήμα της νοσοκομειακής δαπάνης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους (για τις σοβαρές ασθένειες), όπως εξήγησε και πρόσθεσε πως και η αγορά προχωράει ευρύθμως, με τα προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται πάντα σε μια αγορά.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε το υπουργείο Υγείας να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σε μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο στόχος που τέθηκε για το 2014, των 2 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και των υπολοίπων 600- 700 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εφόσον δεν μειωθεί και μείνει εκεί, θα μπορέσει να τηρηθεί με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σήμερα.

«Φυσικά εάν για τον οποιοδήποτε λόγο -και πιστεύω ότι δεν θα συμβεί- χρειαστεί, λόγω άλλων πραγμάτων, να ληφθούν μέτρα μείωσης της δαπάνης, αυτό θα ήταν προβληματικό και δεν πρέπει να γίνει» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *