Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού ανέλυσαν τους δείκτες νοημοσύνης κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών και δήλωσαν σε σχετική έκθεση ότι η έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες είχε τεράστιο αντίκτυπο στην εγκεφαλική «δύναμη».
Πάνω σε αυτό επιχειρηματολόγησαν πως οι άνθρωποι και ιδίως τα παιδιά αφιερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για την εγκεφαλική δραστηριότητα, εάν όμως η ενέργεια αυτή δαπανηθεί για την καταπολέμηση κάποιας ασθένειας τότε η ανάπτυξη της νοημοσύνης υπολειτουργεί.
Η ομάδα του Christopher Eppig, που μάλιστα δημοσίευσε την σχετική έρευνα στο Scientific American, ανακάλυψε πως οι πολιτείες που στις οποίες παρατηρήθηκαν τα χαμηλότερα IQ ήταν αυτές οι οποίες είχαν αντιμετωπίσει κάποια μολυσματική ασθένεια και ότι η σχέση υψηλότερης και χαμηλότερης νοημοσύνης με κάποια μολυσματική ασθένεια συσχετιζόταν και επαληθευόταν σχεδόν σε όλες τις πολιτείες.
Ο Eppig, ελπίζει πως η έρευνά του θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ δηλώνει πως εάν τελικά το IQ βασιζόταν απόλυτα σε γενετικούς παράγοντες τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει.