Τις ευεργετικές συνέπειες των εμβολίων εξήρε ο ΠΟΥ

595E847BF8A7F600A4583A9E8463FAAC.jpg

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των αρνητών του εμβολιασμού, που εκτιμούν ότι δεν χρησιμεύει σε τίποτα, ότι είναι επικίνδυνος και ότι το ανθρώπινο σώμα έχει καλύτερη άμυνα αν δεν είναι εμβολιασμένο.

«Η επιρροή των εμβολίων στη ζωή των ανθρώπων είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε δει», δήλωσε ο δρ. Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπελ, διευθυντής του τμήματος εμβολιασμών του ΠΟΥ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, από αύριο Πέμπτη ως την 30ή Απριλίου.

Η αντίθεση στις εκστρατείες εμβολιασμού των παιδιών εναντίον μολυσματικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι αποφασισμένοι αντίπαλοι των εμβολίων αμφισβητούν την αναγκαιότητά τους και μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και του εμβολίου κατά της ιλαράς, κάτι που απορρίπτει η μεγάλη πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας.

«Προσπαθούμε με αποφασιστικότητα να περιορίσουμε, ακόμη και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση», δήλωσε ο Όκουο-Μπελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύει στα εμβόλια» και αυτοί «πρέπει να μας βοηθήσουν να μεταδώσουμε το μήνυμά μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Όκουο-Μπελ, το γεγονός ότι μια ασθένεια έχει σχεδόν εξαλειφθεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός.

Σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρείται μια αντίσταση στον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα στη βόρεια Νιγηρία. Σε αυτή την περιοχή, οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θεωρούνται από κάποιους πράξεις συνωμοσίας από το εξωτερικό.

Το 2012 περίπου 22,6 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάστηκαν συστηματικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότερα από τα μισά εξ αυτών ζουν στις πιο φτωχές περιοχές τριών χωρών: της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Νιγηρίας.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ εκτιμά σε 476.000 τον αριθμό των ετήσιων θανάτων από ασθένειες που οφείλονται στον πνευμονιόκοκο, 453.000 στον ροταΐό, 199.000 στον ιό της γρίπης τύπου Β, 195.000 στον κοκκύτη, 118.000 στην ιλαρά και 59.000 στον νεογνικό τέτανο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *