Tips για μόνιμη απώλεια βάρους

Πολύς λόγος γίνεται για το ποια είναι τα μυστικά για τη μακροχρόνια συντήρηση της απώλειας βάρους. Πριν πούμε κάποια … από αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η δέσμευση! Δέσμευση σε ποιον; Μα φυσικά, στον εαυτό μας. Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η απώλεια βάρους θα γίνει για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα και όχι μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξης.

Πολλοί έχουν χάσει κάποια επιπλέον κιλά αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αυτήν την απώλεια. Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι ότι δεν έχουν θέληση. Είναι ότι την προσπάθειά τους την αντιμετώπισαν σαν κάτι προσωρινό και γι’αυτόν τον λόγο δεν μπήκαν στη διαδικασία να αναπτύξουν στρατηγικές, τις οποίες να χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι η δέσμευση. Βάζουμε την επίτευξη αυτού του στόχου ως θέμα υψηλής προτεραιότητας και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους;

Ο προγραμματισμός για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ξεκινά πολύ πριν καθίσουμε στο τραπέζι.

Υπάρχουν μικρά μυστικά, που μπορούν να κάνουν την προσπάθειά μας ευκολότερη.

Αυτά τα μυστικά δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με φαγητό και θερμίδες, αλλά αν τα τηρήσετε, ίσως να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε με θερμίδες!

Οδηγίες για τα ψώνια του φαγητού

* Φτιάξτε μια λίστα από πριν και μην πηγαίνετε νηστικοί στο Supermarket.
* Ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για την ποσότητα θερμίδων, λιπαρών, σακχάρων και νατρίου. Προτιμήστε τρόφιμα με τις μικρότερες περιεκτικότητες. Προσοχή! Κάποια συσκευασία μπορεί να αναγράφει ότι το εν λόγω προϊόν περιέχει 0% λιπαρά αλλά να είναι παράλληλα πολύ πλούσιο σε ζάχαρη! Να είστε προσεκτικοί!
* Σκοπός είναι στο σπίτι σας να βρίσκονται διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα για κάθε ώρα της ημέρας, σνακ ή κυρίως γεύματα.

Οδηγίες για την ώρα του φαγητού

* Κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε το γεύμα σας, όσο πιο αργά μπορείτε. Είναι πλέον γνωστό, ότι το σήμα κορεσμού καθυστερεί να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα πρέπει να το προλαβαίνουμε εμείς! Έτσι, αφήστε το πιρούνι σας λίγο πριν νιώσετε ότι χορτάσατε. Δεν είναι απαραίτητο να αδειάσετε το πιάτο σας.
* Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Σε μεγαλύτερα σκεύη έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
* Αναθεωρήστε τη μερίδα σας, καθώς λόγω εξοικείωσης με τις μερίδες των εστιατορίων, η συνιστώμενη για εσάς μερίδα μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που νομίζετε!
* Αντί να τρώτε έξω, φτιάξτε ένα υγιεινό γεύμα από το σπίτι σας. Τα φαγητά έξω είναι πλούσια σε λίπη και αλάτι. Μην ξεχνάτε ότι και οι μερίδες είναι σχεδόν διπλάσιες!

Οδηγίες για την καθημερινότητά σας

* Έχετε λογικούς και εφικτούς στόχους στην απώλεια βάρους.
* Φροντίστε να ζυγίζεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να δράτε πιο έγκαιρα.
* Διατηρήστε σταθερές διατροφικές συνήθειες. Τι σημαίνει αυτό; Πάντα πρωινό, τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα, ελαφρύ βραδινό, καλή ενυδάτωση και ένα φρούτο στο ενδιάμεσο για να μας ‘κόβει’ την όρεξη.
* Προσπαθήστε να μην λειτουργείτε με τρόπο ‘άσπρο ή μαύρο’. Αν εκτραπείτε σε κάποιο γεύμα, μην ισοπεδώσετε τις προσπάθειές σας. Χαλαρώστε και προσέξτε στα επόμενα.
* Μην ξεχνάτε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο για να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και όχι για δουλειά γραφείου. Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ξεκινούν λόγω της καθιστικής ζωής, γι΄αυτό βρείτε τρόπους να βρίσκεστε σε κίνηση!

Μέχρι να καταφέρετε να τα κάνετε όλα αυτά πρέπει να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας.

Οι συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *