Τι σημαίνει η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης

Ζήσης Ψάλλας

Οι αποκρίσεις της αρτηριακής πίεσης κατά την άσκηση είναι σημαντικοί δείκτες καρδιαγγειακής νόσου και κινδύνου θνησιμότητας σε νεαρά άτομα ή μεσήλικες.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τους συσχετισμούς των αποκρίσεων της αρτηριακής πίεσης, κατά τη μέση ηλικία, σε υπομέγιστο επίπεδο άσκησης (λιγότερο από το μέγιστο από το οποίο είναι ικανό ένα άτομο) με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων και θνησιμότητας αργότερα στη ζωή.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αξιολόγησαν τη συσχέτιση των αλλαγών και της ανάκαμψης της αρτηριακής πίεσης με δείκτες προκλινικής νόσου μεταξύ των συμμετεχόντων από τη Framingham Heart Study (μέση ηλικία 58 ετών, 53% γυναίκες). Στη συνέχεια, παρακολούθησαν αυτούς τους συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν εάν οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση σχετίζονταν με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου.

Παρατήρησαν ότι τόσο η υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά την άσκησης όσο και η διαστολική συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Επιπλέον, η καθυστέρηση της ανάκτησης των φυσιολογικών πιέσεων μετά την άσκηση σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

"Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το αν θα αναπτύξουμε ασθένεια στο μέλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν εάν αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καλύτερο εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακής νόσου, ή θανάτου"εξήγησε η Vanessa Xanthakis, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής και βιοστατιστικής και ερευνήτρια στη Framingham Heart Study.

Η ίδια συνιστά στους ανθρώπους να γνωρίζουν τους αριθμούς της αρτηριακής τους πίεσης, να μιλούν στον γιατρό τους σχετικά με αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένου ενός τακτικού προγράμματος σωματικής δραστηριότητας) για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε ακόμη...