Τι σημαίνει το χαμόγελο του αφεντικού σας

 
Ανταλλάξατε ματιές με το αφεντικό σας και μάλιστα σας ανταπέδωσε το χαμόγελο. Εσείς πετάτε από τη χαρά σας, υποπτευόμενοι ότι αυτό είναι «σημάδι» ότι είναι ικανοποιημένος από την απόδοσή σας στη δουλειά.


Γελιέστε…

Αυτό μπορεί απλά να σημαίνει ότι… απλά δε σας δίνει και τόση σημασία!

Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όσοι νιώθουν «ισχυροί» (π.χ. τα αφεντικά) δε συνηθίζουν να χαμογελούν σε «σημαντικούς ανθρώπους». Αντίθετα, δείχνουν την καλοσχηματισμένη τους οδοντοστοιχία πιο συχνά σε όσους βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία.

Ο ερευνητής Evan Carr ισχυρίζεται ότι όταν ένα άτομο, που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία μέσα σε μια επιχείρηση, συναντά κάποιον υφιστάμενό του νιώθει «καλύτερος» από αυτόν και τείνει να σκέφτεται ως εξής: «Πρέπει να του χαμογελάσω γιατί είμαι καλύτερος από αυτόν».

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι συνηθίζουν να «αντιγράφουν» τη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται και έτσι ο Evan Carr, όπως γράφει η Daily Mail, θέλησε να μελετήσει πώς κάποιος «αντιγράφει» τις εκφράσεις του προσώπου όσων θεωρεί ως «ισχυρούς και σημαντικούς».

Ζήτησε από 55 άντρες και γυναίκες να γράψουν για κάποια στιγμή της ζωής τους που ένιωθαν «δυνατοί», όπως για παράδειγμα όταν έφυγαν από το σπίτι τους για να πάνε στο πανεπιστήμιο, ή για κάποια άλλη που ένιωθαν «αδύναμοι και μικροί».

Στη συνέχεια «συνδέθηκαν» με μηχανήματα για να μετρηθεί η αντίδραση των μυών του προσώπου τους και είδαν μικρά βίντεο που αναπαριστούσαν ανθρώπους με διαφορετικό κύρος, οι οποίοι είτε τους χαμογελούσαν ή συνοφρύωναν το πρόσωπό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές έτειναν να ανταποδίδουν το συνοφρύωμα όταν προερχόταν από κάποιον «ανώτερο».

Ωστόσο, το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είχε να κάνει με τα χαμόγελα.

Όσοι είχαν δηλώσει ότι ένιωθαν «δυναμικοί και σημαντικοί» δεν ανταπέδιδαν τα χαμόγελα σε όσους έκριναν ως «ίσους» με εκείνους. Αντίθετα, χαμογελούσαν σε όσους θεωρούσαν πιο «ασήμαντους» από εκείνους.

Την ίδια ώρα, όσοι ένιωθαν «ασήμαντοι» χαμογελούσαν σε όλους, ανεξαρτήτου θέσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι νιώθουν «ισχυροί» προσπαθούν να ασκήσουν την κυριαρχία τους σε όσους θεωρούν εξίσου δυναμικούς (και κατά συνέπεια «απειλή» για τη θέση τους) με το να μην εμφανίζονται φιλικοί απέναντί τους, ενώ δεν αισθάνονται την ίδια απειλή και με όσους βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία.

Μάλιστα, όπως είπε ο ερευνητής Evan Carr η «ανάγκη» να ανταποδώσουμε ή μη ένα χαμόγελο συμβαίνει υποσυνείδητα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Νευροεπιστημών που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *