Τι σχέση έχουν ο Λοβέρδος, το ΕΣΠΑ και… ο ανδρικός καρκίνος του μαστού;

 
Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται γύρω από το πώς αξιοποιούνταν (;) τα χρήματα του ΕΣΠΑ από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με αφορμή στοιχεία, που φέρνει στο φως το news.gr, για προγράμματα, τα οποία είχαν πάρει έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές και ο τότε υπουργός απλώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.


Ο λόγος για το κονδύλι 180.000 ευρώ, που κατευθυνόταν σε ειδικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον… ανδρικό καρκίνο του μαστού!

Ναι, πρέπει να πιστέψετε σε αυτά, που βλέπετε.

Ο υπουργός, που έλεγε πως στα ταμεία δεν υπάρχει σάλιο και πως μάχεται για να σώσει την ελληνική οικονομία…

Ο υπουργός, που έκοψε δεκάδες παροχές για τους ασφαλισμένους και αύξησε τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις και φάρμακα -χωρίς καμία αντίσταση στην τρόικα-, έβρισκε χρήματα για να χρηματοδοτεί προγράμματα, που αφορούν σε τι;

Σε μόλις το 0,5%-1% επί του συνόλου των πασχόντων!

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_1115.jpeg

Λες και ο κ. Λοβέρδος είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ασθενειών, που αφορούν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, και αποφάσισε να ασχοληθεί με σπάνιες περιπτώσεις.

Λες και περισσεύουν χρήματα για την υγεία και μπορούμε να τα σκορπάμε. Λες και δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα του ΕΣΠΑ για σημαντικότερες παρεμβάσεις.

Πάλι καλά, που το θέμα έφτασε στα χέρια της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία -όπως ήταν φυσικό- το πάγωσε και δεν έβαλε καμία υπογραφή.

Και, είναι απορίας άξια η σπουδή για να εγκριθούν τόσα χρήματα για ένα τέτοιο -περιορισμένου ενδιαφέροντος – θέμα, όταν ο κ. Λοβέρδος παρέδωσε απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μόλις στο 6,5%, με αποτέλεσμα να χαθούν για το 2012 εξήντα εκατομμύρια ευρώ! Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι απορριπτόταν πλήθος προτάσεων για σημαντικότερα προγράμματα, οι οποίες είχαν κατατεθεί, όπως μαθαίνουμε.

Πλέον, στο υπουργείο Υγείας τρέχουν και δεν φτάνουν, ώστε και η απορροφητικότητα να φτάσει στο 48% μέχρι το τέλος της χρονιάς (δηλαδή να εξαπλασιαστεί), και τα χρήματα να δαπανώνται για δράσεις με κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως το voucher υγείας, η κατ’ οίκον νοσηλεία και οι εμβολιασμοί παιδιών.

Κατά τα άλλα, κύριε Λοβέρδο, δεν υπήρχε σάλιο στα ταμεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *