Τι προκαλεί τις κύστες στο σώμα

 
Μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, οι περισσότερες όμως είναι απλώς «αθώα» ογκίδια, που μπορεί να σας αναστατώσουν χωρίς λόγο.


Στο στήθος
Τι τις προκαλεί: Μπλοκαρισμένοι αγωγοί γάλακτος. Οι αδένες στο στήθος σου κρύβουν πάντα υγρά που μπορεί να περιέχουν σωματίδια τα οποία μπλοκάρουν τους μικρούς αγωγούς. Όταν συμβαίνει αυτό, ένας αγωγός γεμίζει με υγρό και μετατρέπεται σε μια απλή κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Απλώς περιμένετε. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος μέχρι να διασκορπιστεί το υγρό που περιέχουν οι κύστες. Στο μεταξύ, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της καφεΐνης μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο του στήθους που προέρχεται από τις κύστεις. Αν μια κύστη σας προκαλεί πιο έντονες ενοχλήσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να αφαιρέσει το υγρό με παρακέντηση.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα ορμονών στον ιστό του στήθους και από τα γονίδια – μερικές γυναίκες κληρονομούν την τάση δημιουργίας κυστών. Δε χρειάζεται, όμως, να απογοητεύεστε. Οι κύστεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις νεαρότερες ηλικίες κι όσο περισσότερο πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τόσο θα λιγοστεύουν, καθώς πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Είναι σημαντικό να εξετάζει οποιαδήποτε καινούργια κύστη παρουσιάζετε ο γιατρός σας, αλλά αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορείτε να ηρεμήσετε – οι κύστεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. Μια κύστη έχει την αίσθηση μιας ρόγας σταφυλιού την οποία μπορείτε να μετακινήσετε ελαφρώς πιέζοντάς την, ενώ ένας κακοήθης όγκος είναι σκληρός και δεν μετακινείται.

Στις ωοθήκες
Τι τις προκαλεί: Η ωορρηξία. Η πιο συχνή μορφή κυστών στις ωοθήκες (οι οποίες ονομάζονται λειτουργικές) εμφανίζεται σε 2 τύπους: οι θυλακικές κύστες, οι οποίες περιέχουν το ωάριο που δεν έχει απελευθερωθεί και οι κύστες ωχρού σωματίου (corpus luteum), οι οποίες είναι γεμάτες με υγρό και σχηματίζονται μόλις η ωοθήκη απελευθερώσει ένα ωάριο. Οι δεύτερες ενδέχεται να ξεπεράσουν και το μέγεθος από ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ και να προκαλούν οξύ πόνο.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην κάνετε τίποτα. Οι περισσότερες λειτουργικές κύστες εξαφανίζονται σε 8 με 12 εβδομάδες. Διαφορετικά ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει αντισυλληπτικά για να συρρικνώσει την κύστη ή λαπαροσκόπηση, εάν είναι τα πράγματα πιο σοβαρά.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αν δεν ανήκετε στις γυναίκες με ενδομητρίωση οι οποίες τείνουν να εμφανίζουν περιοδικά κύστεις, τότε μπορείτε απλώς να κατηγορήσετε την… κακή σας τύχη. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τι είναι αυτό που κάνει μερικές γυναίκες να έχουν προδιάθεση για δημιουργία λειτουργικών κυστών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αφού οι λειτουργικές κύστεις δεν αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αν ο γιατρός σας εντοπίσει κάτι ανησυχητικό στην ωοθήκη σας, μπορεί να το εξετάσει με υπέρηχο και αν βρίσκεστε μετά την εμμηνόπαυση ή πριν αλλά διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, μπορείτε να κάνετε την εξέταση αίματος CA-125, η οποία εντοπίζει την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα.

Στο δέρμα
Τι τις προκαλεί: Τις περισσότερες φορές, κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας τρίχας. Το δέρμα σας αποτελείται από διάφορα στρώματα και αυτά που βρίσκονται πιο πάνω συνήθως προσπαθούν να “ξεφορτωθούν” οτιδήποτε περιττό. Όταν, όμως, παγιδευτεί μια τρίχα ή ένα κομμάτι δέρματος μπλοκάρει τον αδένα, τότε το δέρμα δημιουργεί κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην τις πιέσετε! Μπορεί να σπάσουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονή, μόλυνση και ουλή. Λόγω του ότι δεν μπορείτε να τις αφαιρέσετε, θα γεμίζουν συνεχώς με υγρό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το δερματολόγο σας να σας τις αφαιρέσει κάνοντας μια μικρή τομή, η οποία πιθανότατα δε θα αφήσει σημάδι.

Γιατί επανεμφανίζονται: Λόγω γονιδίων, ηλικίας (οι επιδερμικές κύστεις εμφανίζονται συχνότερα μετά τα 30 και τα 40) και ακμής. Από την άλλη, στις γυναίκες οι πιθανότητες εμφάνισης είναι λιγότερες, καθώς οι άντρες τις εμφανίζουν 2 φορές πιο συχνά.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αν και όταν παρατηρήσετε μια κύστη στο δέρμα σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι κύστεις αυτές είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνες, αλλά μην βασίζεστε στη δική σας διάγνωση.

Πηγή: omorfamystika

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *