Ζήσης Ψάλλας
Εάν αντιμετωπίζετε αλλεργίες, πιθανότατα έχετε ακούσει για μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλακτικό σοκ.
Το αναφυλακτικό σοκ είναι συνέπεια της αναφυλαξίας, η οποία είναι μια σοβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού σε κάτι το οποίο είστε αλλεργικοί, όπως τα φιστίκια ή τα τσιμπήματα της μέλισσας. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, αυτό που ξεχωρίζει την αναφυλαξία από άλλες αλλεργικές αντιδράσεις είναι ότι περιλαμβάνει πολλά συστήματα στο σώμα σας.
Κατά τη διάρκεια του αναφυλακτικού σοκ, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται προκαλούν ταχεία πτώση της αρτηριακής σας πίεσης και στένωση των αεραγωγών σας, αναστέλλοντας την ικανότητά σας να αναπνέετε.
Ο εντοπισμός των σημείων και συμπτωμάτων του αναφυλακτικού σοκ μπορεί να σας βοηθήσει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς η κατάσταση μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα κύρια συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι:
- Πρήξιμο, ειδικά στο λαιμό
- Χαμηλή πίεση αίματος
- Πρόβλημα αναπνοής
- Δυσκολία στην κατάποση
- Λιποθυμία ή ζάλη
- Συριγμός και σφίξιμο στο στήθος
- Κόκκινο ή χλωμό πρόσωπο
- Έμετος, κράμπες στο στομάχι ή διάρροια
- Εξάνθημα
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την επαφή του σώματος με την ουσία, αν και αυτό μπορεί να διαρκέσει μισή ώρα ή περισσότερο.
Φάρμακα όπως αντιβιοτικά και αναλγητικά, τα τσιμπήματα εντόμων, ακόμη και η άσκηση (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ζεστού, υγρού ή κρύου καιρού) μπορεί να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες είναι η πιο κοινή αιτία.
Αν και πάνω από 170 τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία, εννέα τροφές που συνδέονται με το 90% των τροφικών αλλεργιών: Οστρακόδερμα, ψάρια, σιτάρι, αγελαδινό γάλα, φιστίκια, αυγά, καρύδια, κύαμος σόγιας, σουσάμι.
Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) αναφέρει ότι οι πένες επινεφρίνης που συνταγογραφούνται από τον γιατρό είναι η κύρια θεραπεία για αναφυλακτικά επείγοντα περιστατικά. Αυτά είναι ουσιαστικά μια δόση αδρεναλίνης που βοηθά στη σταθεροποίηση των συστημάτων σας, δίνοντάς σας χρόνο να φτάσετε σε ένα νοσοκομείο.
Η ηρεμία κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αναφυλακτικού σοκ βοηθά επίσης την ικανότητά σας να αναπνέετε. Μόλις περάσει το επεισόδιο, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για έλεγχο παρακολούθησης, ιδιαίτερα εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία. Οι δοκιμές μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον λόγο πίσω από την αντίδραση -πρέπει να ξέρετε τι πυροδότησε την αντίδραση για να κρατηθείτε μακριά.