Τι πρέπει να ξέρετε για τις επεμβάσεις ομορφιάς

Θάνος Ξυδόπουλος

Η Εύη Τσάτη, Πλαστική Χειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλά στο zougla.gr για τις συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, τη διάρκεια και την ασφάλειά τους.

Κυρία Τσάτη, ποιες είναι οι συχνότερες επεμβάσεις ομορφιάς και τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα ή ένας άνδρας όταν αποφασίζει να προβεί σε κάποια από αυτές;

Οι συχνότερες επεμβάσεις είναι: λιποαναρρόφηση, βλεφαροπλαστική, μίνι λιφτ, γυναικομαστία, μεταμόσχευση μαλλιών, βραχιονοπλαστική, αυξητική στήθους, κοιλιοπλαστική και διάφορες παρεμβάσεις με ενέσιμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι κατά το πόσον οι προσδοκίες του μπορούν να πραγματοποιηθούν. Επιτυχημένη αισθητική επέμβαση είναι αυτή που συναντάται η τέχνη της πλαστικής χειρουργικής με την επιθυμία του ασθενούς. Μια επιτυχημένη σε όλα επέμβαση μπορεί να μην «ταιριάζει» στον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης ο γιατρός μπορεί να βλέπει και να θέλει να διορθώσει κάτι το οποίο ο ασθενής δεν είχε προσέξει ή δεν τον ενοχλεί αρκετά ή ακόμη και ίσως να τον ενοχλεί αλλά δεν γνωρίζει καν ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί. Είναι κι αυτό μέρος της σωστής ενημέρωσης από τον γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσει ο ασθενής με τον γιατρό για όλες τις λεπτομέρειες και το αποτέλεσμα σε κάθε βήμα.

Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν όριο ηλικίας;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τις αισθητικές επεμβάσεις, απλά υπάρχουν τροποποιήσεις της κάθε επέμβασης ανάλογα με την ηλικία.

Ποιες επεμβάσεις κάνουμε ανάλογα με την ηλικία μας;

Σε ηλικίες κάτω των 50: λιποαναρρόφηση, βλεφαροπλαστική, ωτοπλαστική, γυναικομαστία, αυξητική στήθους, μεταμόσχευση μαλλιών, ρινοπλαστική. Σε ηλικίες άνω των 50: μινι λιφτ, βλεφαροπλαστκή, ανόρθωση στήθους, λιποαναρρόφηση, βραχιονοπλαστική, κοιλιοπλαστική

Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν συγκεκριμένη εποχή;

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ηλιοπροστασίας.

Είναι οι αισθητικές επεμβάσεις μια ασφαλής διαδικασία;

Οι αισθητικές επεμβάσεις γίνονται σήμερα με μικρότερες τομές, συχνά χωρίς νοσηλεία και χωρίς γενική αναισθησία. Ο κανόνας είναι ένα ασφαλές χειρουργείο με την ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς. 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα μιας επέμβασης;

Τα αποτελέσματα μιας επέμβασης είναι μόνιμα, κι αυτή είναι η τεράστια διαφορά με τις διάφορες θεραπείες και την πεπερασμένη διάρκεια τους. Φυσικά, συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και μπορεί για παράδειγμα να πρέπει να επαναλάβουμε την άνω βλεφαροπλαστική μετά από 10-15 χρόνια, ανάλογα και με τις καθημερινές μας συνήθειες, την ποιότητα του δέρματος κλπ.

Διαβάστε ακόμη...