Τι πρέπει να ξέρετε για την κολπική καντιντίαση

Ζήσης Ψάλλας

Οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων έχουν ως πιο συχνή αιτία είναι ο μύκητας κάντιντα (Candida Albicans), ένα από τα 81 στελέχη αυτού του μύκητα. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο Candida Albicans που φυσιολογικά ζει στο δέρμα και το έντερό μας, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει μυκητίαση που ονομάζεται καντιντίαση.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο εύκολα συμπτώματα από τους άνδρες τα οποία είναι: πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο. Υπάρχει έκκριμα αυξημένο, παχύ και λευκό σαν κομμένο γάλα, ερεθισμός του αιδοίου και της περιοχής του κόλπου και του τραχήλου, και πόνος κατά την συνεύρεση.

Τα συμπτώματα συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Πολλές φορές εμφανίζονται λiγο πριν από την έμμηνο ρύση. Η χρήση αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα τα οποία περιέχουν προγεστερόνη, η παρουσία άλλων καταστάσεων όπως ο διαβήτης ,η εγκυμοσύνη, η ανοσοκαταστολή όπως σε περιπτώσεις AIDS αυξάνουν την πιθανότητα στις γυναίκες να αναπτύξουν καντιντίαση.

Η θεραπεία αποτελείται από αντιμυκητιακές κρέμες ή κολπικά δισκία. Υπάρχει επίσης η επιλογή των από του στόματος δισκίων. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να επισκέπτονται το γιατρό τους εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή τα συμπτώματα επανεμφανιστούν. Αν η καντιντίαση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί με τον καιρό να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε εσωτερικές λοιμώξεις ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει υπογονιμότητα (σε γυναίκες), ακόμα και γενικευμένη σηψαιμία.

Εάν έχετε καντιντίαση αποφύγετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη διότι αυτό προκαλεί υπερανάπτυξη του Candida albicans. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα και λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των αποικιών του μύκητα. Μπορεί να έχετε όφελος αν καταναλώνετε γιαούρτι με προβιοτικά.

Πρέπει να ξέρετε ότι οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς και σκοτεινούς χώρους. Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα είναι να κοιμάται κανείς χωρίς πολλά ρούχα έτσι ώστε η περιοχή των γεννητικών οργάνων να είναι δροσερή και ξηρή.

Αποφύγετε τα κολλητά ρούχα ή όσα κατασκευάζονται από υλικά τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα. Τα εσώρουχά σας πρέπει να είναι βαμβακερά. Ξεχάστε τα σπερματοκτόνα γιατί μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο. Πλένεστε πριν και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή σας κατά τις μέρες τις περιόδου. Δεν πρέπει να κάνετε εσωτερική κολπική πλύση διότι αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου σας.

Διαβάστε ακόμη...