Τι πρέπει να ξέρετε για τη χολίνη

Θάνος Ξυδόπουλος

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης αλλά η πλειονότητα προέρχεται από διατροφικές πηγές. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές χολίνης.

Η χολίνη υποστηρίζει πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

  • Συντήρηση κυττάρων: Ο οργανισμός χρησιμοποιεί χολίνη για την παραγωγή λιπών που απαρτίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες.
  • Σύνθεση DNA: Η χολίνη, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β-12, μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων.
  • Μεταβολισμός: Η χολίνη βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών.
  • Λειτουργία του νευρικού συστήματος: Το σώμα μετατρέπει τη χολίνη σε έναν νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τα νεύρα και παίζει ρόλο στη ρύθμιση των αυτόματων σωματικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη παρατήρησης 2.195 συμμετεχόντων ηλικίας 70-74 ετών, αυτοί που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χολίνης είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία. Μια άλλη μελέτη παρατήρησης, το 2019, διαπίστωσε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα χολίνης, βιταμίνης C και ψευδαργύρου συσχετίστηκαν με πτωχή μνήμη εργασίας σε ηλικιωμένους άνδρες.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών. Οι συγγραφείς μιας μικρής μελέτης του 2014 διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αθλήτριες που λάμβαναν συμπληρώματα χολίνης είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και επίπεδα λεπτίνης -η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σωματικό λίπος.

Η χολίνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Σε μια μελέτη του 2013, οι γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους λάμβαναν είτε 480 mg είτε 930 mg χολίνης την ημέρα. Όσες λάμβαναν τις υψηλότερες δόσεις είχαν μειωμένους δείκτες προεκλαμψίας. Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οίδημα και σοβαρούς πονοκεφάλους.

Η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να συμβάλει στις ακόλουθες παθήσεις: καρδιαγγειακή νόσο, νευρολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ανωμαλίες νευρικού σωλήνα, μυϊκές βλάβες.

Αν και οι ανεπάρκειες της χολίνης μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, η υπερβολική χολίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, όπως: υπόταση, εφίδρωση, εμετό, υπερβολική σιελόρροια, τοξικότητα στο ήπαρ, μυρωδιά σώματος σαν ψάρι.

Διαβάστε ακόμη...