Τι πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη Β12

Ζήσης Ψάλλας

Η Β12 είναι μια σημαντική βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να την παράγει και άρα πρέπει να τη λαμβάνει από τη διατροφή.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,4 mcg (εκατομμυριοστά του γραμμαρίου), αν και είναι υψηλότερη για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας με εντυπωσιακούς τρόπους, όπως ενισχύοντας την ενέργειά σας, βελτιώνοντας τη μνήμη και βοηθώντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της είναι ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Είναι επίσης ένα από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση και την απομάκρυνση της περίσσειας της ομοκυστεΐνης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.

Η B12 είναι ένα ανόργανη μόριο που βρίσκεται κυρίως στο κρέας και τα αυγά. Προέρχεται από βακτήρια που αναπτύσσονται στα ζώα π.χ. οι αγελάδες και τα πρόβατα απορροφούν στους ιστούς τους τη Β12 η οποία παράγεται από βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα. 

Ενώ τα ζωικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν Β12, η βιταμίνη δεν απορροφάται άμεσα. Για να την απορροφήσουμε, χρειαζόμαστε πρωτεάση (μια ομάδα ενζύμων που βοηθούν την πέψη των πρωτεϊνών) και το υδροχλωρικό οξύ που έχουμε στο στομάχι.

Θεωρείται ότι έως 5 mg βιταμίνης Β12 μπορούν να αποθηκευτούν στο ήπαρ για πολύ καιρό. Καθώς το σώμα χρειάζεται το 0,2% αυτής της ποσότητας οι βίγκαν που δεν καταναλώνουν B12 κάθε μέρα, θα παρουσιάσουν έλλειψη ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμη και αν τρώμε ζωικά προϊόντα, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να έχουν ανεπάρκεια σε B12. Τα συμπληρώματα της βιταμίνης έχουν το πλεονέκτημα της μη δέσμευσης σε κάποια πρωτεΐνη, κάτι που τα καθιστά πιο βιοδιαθέσιμα. Με το κρέας και τα αυγά, στηριζόμαστε στην αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων μας και στη δύναμη του υδροχλωρικού οξέος για να διασπάσει τις τροφές ώστε η Β12 να μεταφερθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο οι βίγκαν αλλά και άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως αυτά που έχουν ευερέθιστο έντερο ή νόσο του Crohn, να λαμβάνουν B12 μέσω συμπληρωμάτων. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ηλικιωμένους, καθώς το πεπτικό σύστημα έχει μικρότερες δυνατότητες καθώς γερνάμε.

 

Διαβάστε ακόμη...