Τι πρέπει να ξέρετε για τη γυναικεία γονιμότητα

Θάνος Ξυδόπουλος

Στην ηλικία των 35 ετών, μία στις τέσσερις Αυστραλές γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες ελπίζουν να αποκτήσουν ένα παιδί ή περισσότερα παιδιά στο μέλλον. Αλλά μέχρι την ηλικία των 49 ετών, περίπου οι μισοί αναφέρουν ότι δεν έχουν ακόμη τον αριθμό των παιδιών που ήλπιζαν. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση Household, Income and Labor Dynamics in Australia (HILDA) το 2021. 

Στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, υπήρξε μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση στο ποσοστό γονιμότητας -ο μέσος αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα. Το 2019, η Αυστραλία σημείωσε χαμηλό ρεκόρ 1,66 μωρών ανά γυναίκα. Τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας είναι εν μέρει αποτέλεσμα του ότι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά, είτε από επιλογή είτε λόγω των περιστάσεων. 

Η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία – το ίδιο και η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Ο κίνδυνος να μην επιτύχει εγκυμοσύνη αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει επειδή ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της μειώνονται. Στα 40, η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι περίπου το μισό από το επίπεδο που ήταν . .

Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται στην απόκτηση παιδιών στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία (ART: assisted reproductive technology) όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF: in-vitro fertilisation).

Υπήρξε αύξηση 27% στον αριθμό των κύκλων θεραπείας το οικονομικό έτος 2020–2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Θεραπείας (VARTA) της Αυστραλίας. Αλλά δυστυχώς, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι ένα καλό εφεδρικό σχέδιο για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα.

Για λογαριασμό της VARTA, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας παρακολούθησαν χιλιάδες γυναίκες που ξεκίνησαν εξωσωματική γονιμοποίηση το 2016 για να δουν τι είχε συμβεί έως τις 30 Ιουνίου 2020. Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εξωσωματική γονιμοποίηση όταν ήταν 30 ετών είχαν 48% πιθανότητα για μωρό μετά από έναν διεγερμένο κύκλο, 62% πιθανότητα μετά από δύο κύκλους και 67% πιθανότητα μετά από τρεις κύκλους. Αλλά για μια γυναίκα που ξεκίνησε την εξωσωματική γονιμοποίηση στην ηλικία των 40, υπήρχε μόνο 13% πιθανότητα μωρού μετά από έναν διεγερμένο κύκλο, 21% πιθανότητα μετά από δύο κύκλους και 25% πιθανότητα μετά από τρεις κύκλους.

Διαβάστε ακόμη...