Τι πραγματικά συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής -Πόσο επικίνδυνο είναι

«Μην ξεχάσεις να βγάλεις τους φακούς πριν κοιμηθείς»…σίγουρα αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σου είπε η οπτικός σου όταν πήγες να αγοράσεις το πρώτο σου ζευγάρι με φακούς επαφής.

Ωστόσο, όσοι τους φοράμε χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξεχαστεί και να έχουμε πέσει με αυτούς στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε και τα μάτια μας να είναι στεγνά και ενδεχομένως κόκκινα.

Tι συμβαίνει, λοιπόν, στα μάτια μας όταν μένουν κλειστά για πολύ ώρα και ενώ φοράμε φακούς επαφής;
Σύμφωνα με την usatoday, όταν κοιμόμαστε με τους φακούς στα μάτια μας ουσιαστικά δεν επιτρέπουμε να «εισέλθει» οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο βοηθάει στο να μείνουν τα μάτια μας καθαρά από τα βακτήρια. Έτσι, ουσιαστικά οι φακοί επαφής λειτουργούν ως εμπόδιο ανάμεσα στον κερατοειδή χιτώνα και το περιβάλλον.

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να πάθεις μόλυνση, καθώς τα βακτήρια εισχωρούν στα μάτια σου ακόμη και όταν αυτά είναι κλειστά. Ωστόσο, επειδή το οξυγόνο δεν εισέρχεται στον κερατοειδή σου είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια να αρχίζουν να τον «ροκανίζουν».

«Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί (από την τελευταία διαδικασία) είναι να χάσει κάποιος την όρασή του», αναφέρει ο γιατρός Ρούσελ Βολ.

Ωστόσο, όσοι έχουμε κοιμηθεί περίπου 8 ώρες με τους φακούς επαφής, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τους αφαιρέσουμε αμέσως, αλλά να αφήσουμε λίγη ώρα μέχρι να «εισχωρήσει» το οξυγόνο στα μάτια μας και να υγρανθούν (καθώς έτσι θα απομακρυνθούν τα βακτήρια).

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ειδικοί φακοί που αφήνουν το μάτι να οξυγονώνεται, αλλά με τους κανονικούς καλό θα ήταν να μην αφήνεις κλειστά τα μάτια σου για περισσότερο από μία ώρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *