Τι «λέει» το σπέρμα για την υγεία ενός άντρα

E4FB8B14352C7E3B9DE10EBB0667EC53.jpg

  Η ποιότητα του σπέρματος ενός άντρα σχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα υπογονιμότητας στους άντρες σηματοδοτούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι ορμονικές διαταραχές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, τα μισά από τα οποία αποδίδονται στην κακή ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη αυτή συνδέει για πρώτη φορά, την κακή ποιότητα σπέρματος με μια μεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δερματικές και ορμονικές διαταραχές γενικότερα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάζει και νέους άντρες, κοντά στην ηλικία των 30 ετών, ενώ όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι υπογόνιμοι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου εξαιτίας κάποιου καρδιακού προβλήματος.

«Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο ποσοστό αυτό των ανδρών, που υποφέρουν από προβλήματα γονιμότητας. Η υπογονιμότητα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους» τόνισε ο καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του Στάνφορντ, Michael Eisenberg.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν, ότι οι άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε να ανιχνευθούν πρώιμα σημάδια προβλημάτων υγείας, αν υπάρχουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα 9.387 ανδρών ηλικίας 30 έως 50 ετών, ανάμεσα στο 1994 και το 2011, για να διαπιστώσουν την αιτία που προκαλούσε την υπογονιμότητά τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *