Τι είναι το εναλλακτικό κρέας;

Ζήσης Ψάλλας

Τα άλματα στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει την παραγωγή τροφίμων που μοιάζουν με το κρέας, έχουν γεύση κρέατος, έχουν περίπου τα ίδια συστατικά του κρέατος τα οποία όμως εξάγονται από τα φυτά ή δημιουργούνται στο εργαστήριο.Συχνά, το εναλλακτικό κρέας παρασκευάζεται από πρωτεΐνη μπιζελιού ή σόγιας για να κάνει τα προϊόντα αυτά εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το παραδοσιακό κρέας.

Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλά τρόφιμα που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μιμούνται το κρέας, π.χ. τροφές με βάση το σιτάρι, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί το προφίλ γεύσης και υφής του κρέατος, λόγω των τεχνολογικών αλμάτων της Silicon Valley.

Ενώ το εναλλακτικό κρέας μοιάζει με πραγματικό -μερικά μπιφτέκια μοιάζουν να αιμορραγούν σαν πραγματικό κρέας αγελάδας- οι περισσότεροι βίγκαν και χορτοφάγοι δεν εντυπωσιάζονται. Στην πραγματικότητα, το εναλλακτικό κρέας απευθύνεται στο κοινό που τρώει κρέας. Πράγματι, ότι το 90% των πελατών στις ΗΠΑ που το αγοράζει είναι κρεατοφάγοι που πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον.

Αν και οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος έχουν μια υγιεινή δημόσια εικόνα, είναι τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να έχουν εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά. Από την άλλη μεριά, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη χωρίς δεν έχουν πρόσθετες ορμόνες ή αντιβιοτικά.

Τα κρέατα με βάση τα φυτά είναι πραγματικά πιο υγιεινά; Εξαρτάται από το πώς τα τρώτε, λέει ο Δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. Η αντικατάσταση ενός χάμπουργκερ με φυτικό μπιφτέκι δεν βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής σας αν το συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη, σύμφωνα με τον Hu.

Οι εταιρείες, όπως η Impossible Foods και η Beyond Meat λένε ότι χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και όχι τεχνητά ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, τα μπιφτέκια τους έχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών και θερμίδων, με λιγότερο κορεσμένο λίπος και καθόλου χοληστερόλη. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες οι οποίες δεν υπάρχουν στο αληθινό κρέας. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πραγματικό βόειο κρέας, τα φυτικά μπιφτέκια τους είναι σημαντικά υψηλότερα σε αλάτι. Ενώ το άψητο βόειο κρέας μπορεί να έχει 75 mg νατρίου, η ίδια μερίδα φυτικού μπιφτεκιού μπορεί να έχει 370 mg.

Διαβάστε ακόμη...